Usch, det här är såå vit medelklass

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Koketterar om sina praktiska svagheter – men aldrig om sin position

präktiga Vita medelklassen föraktar dagens arbetarklass. Foto: Scanpix
präktiga Vita medelklassen föraktar dagens arbetarklass. Foto: Scanpix

DEBATT Begreppet vit medelklass är ett försåtligt begrepp. Det används ofta av den vita medelklassen själv, i ett försök till ett slags postkolonial självkritik. Men ofta sträcker det sig inte längre än till koketta suckar rörande matlagning och heminredning. Usch, vad det här är vit medelklass, kan man säga när man har stått för länge vid långkoket, men aldrig om sin egen maktposition. I själva verket handlar det ju om mycket mer än så, om man med den vita medelklassen syftar på den grupp som dominerar inom exempelvis medierna och politiken. Den grupp som äger makten, problemformuleringsprivilegiet, språket, smaken. 

Ibland hör man människor inom media prata om att man behöver leta efter skribenter som inte är vit medelklass, för att få in andra röster i spalterna. Men hittills har man ju inte direkt kunnat se att de ansträngningarna har burit frukt. Vilket egentligen är ganska konstigt. Som Petter Larsson konstaterar (Aftonbladet 2 juni), kommer många av Sveriges invandrare från en urban, välutbildad medelklass. Men i Sverige får de köra taxi eller städa toaletter. Ännu konstigare är det kanske att inte fler invandrare, som tvingats fly från sina hemländer just på grund av sin politiska övertygelse, syns i den svenska politiken.

Det antas ofta att motståndet mot invandring bara återfinns inom arbetarklassen. Detta eftersom man alltid utgår ifrån att invandrarna bara kan konkurrera om lågkvalificerade jobb. Men det faktum att 60 procent av invandrarna är överkvalificerade för sina jobb, gör ju att även folk ur den vita medelklassen måste vakta på sina positioner.

I ljuset av det ska man kanske förstå termen vit medelklass som ett protektionistiskt begrepp, som inte syftar till härlig självkritik utan till att bevara status quo. Den vita medelklassen är till synes för mångfald. Man lagar gärna mat från andra delar av världen, och är inte främmande för att sätta upp teaterföreställningar i förorten. Men det finns alltid ett geografiskt säkerhetsavstånd. Den vita medelklassen verkar i själva verket vara ganska nöjd med att vara just vit medelklass.  

Det handlar dock inte bara om invandrare. Även arbetarklassen hålls på lagom avstånd. Och här handlar gränsdragningen inte om geografi, utan om tid. Det finns inget som den vita medelklassen föraktar mer än dagens arbetarklass (white trash) och inget den romantiserar mer än gårdagens. Dagens arbetarklass är dum och smaklös, medan gårdagens var strävsam och hade snygga husgeråd.

Den här sommaren arbetar trettonårige Erik Blom på Expressen. Se där, en ny röst i spalterna! Det är årets supervärvning inom mediebranschen. Jag har alltid tyckt att det är intressant att uppdaga oegentligheter, säger han i en intervju i tidningen. En bedårande brådmogen kille från Södermalm som vill bli journalist och jurist i framtiden. Han kommer säkert att gå långt.     

Man kan kalla det här draget för modigt av Expressen. Men man kan också se det som ett sätt att säkerställa återväxten i de egna leden.

Filip Yifter-Svensson

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.