Kultur

Fem skott i bröstet och mordet på Khamis var klart

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Men vem dödade Mellanösterns främste frihetskämpe?

Fem skott i bröstet och en av Mellanösterns främsta frihetskämpar var död. I dag väntas tusentals människor demonstrera i Västbankens politiska centrum Ramallah. De kräver ett svar: vem mördade Frihetsteaterns ledare Juliano Mer Khamis?

Han skulle just sätta sig i bilen när någon ropade hans namn. Juliano Mer Khamis vände sig om och mötte den beväpnade mannens blick. Han sköt över sin ettårige son till barnflickan – och föll död ner.

Jag träffade Mer Khamis en månad före mordet. Med sonen i knät och en falafel i handen berättade han om Frihetsteaterns tolkning av Alice i Underlandet som just haft premiär. Alice var en bortgift palestinska som räddades av en vit kanin för att befria Underlandet från den röda drottningen. Men Alice tyckte att Underlandet skulle befria sig själv.

Så gav han mig sitt recept för frihet; först måste palestinierna bli kvitt den inre belägringen (konservatismen), till exempel genom teater. Sedan kunde de bekämpa ockupationen.

-Palestina har förlorat sin identitet. Vi hatar mer än vi älskar. Det här är första gången en man och en kvinna i en palestinsk pjäs rör vid varandra.

Juliano Mer Khamis tog risker. Han utmanade inte bara patriarkatet utan gjorde sig även ovän med bokstavstrogna muslimer när han lät skådespelare spela grisar i pjäsen Grisfarmen.

–Alla gillar inte det vi gör och vi måste dölja vårt budskap. Du kan inte göra det här om du inte förpackar det i en chokladbox.

Den fjärde april 2011 sprack chokladboxen.

Johanna Petersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!