Aldrig har brunhögern samlat så få

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En gång var Salemdemonstrationen Nordens största rasistmarsch. I år var den flyttad till Stockholm City – och har aldrig har brunhögern samlat så få. Skyddade av stans alla poliser gick en ynklig skara om kanske hundra personer genom Gamla stan med hängande huvud. Det var en slående kontrast mot Salem, där de gick med kraft och aggression.

Den svenska fascismen är en splittrad rörelse. De har bråkat om pengarna från presstödet till Nationell idag, men framför allt är de oeniga om strategin. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och vill vara ett ”demokratiskt” parti bland de andra, förlorade den utomparlamentariska högerextremismen sin mobiliserande förmåga.

Men en viktig förklaring till de glesa leden är också att det på varje nynazist går tjugo motdemonstranter. I går möttes nassarna av ”den ljudiska konspirationen” som med vuvuzelor, visselpipor, smällare och unisona slagord väsnades allt de kunde.

Motdemonstranterna bestod uteslutande av vänsteraktivister. Liberalerna, som pratar hela dagarna om alla människors lika värde, skiter fullständigt i om det marscherar nazister på Stockholms mest centrala yta.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.