Kristian Luuk scalar ner tv-succén

Anna Andersson om ”Scenkväll med Luuk” på Scalateatern

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Under fyra kvällar kör Kristian Luuk och Daniel Hallberg talkshow på Scalateatern i Stockholm.
Under fyra kvällar kör Kristian Luuk och Daniel Hallberg talkshow på Scalateatern i Stockholm.

”Länge leve samtalet!” Så avslutade Kristian Luuk i torsdags sin första föreställning av Scenkväll med Luuk på Scalateatern i Stockholm. Under bara fyra kvällar sätter han där upp sin gamla talkshow från TV4, tillsammans med sidekicken Daniel Hallberg.

Ja, det är faktiskt väldigt likt Sen kväll med Luuk, som sändes mellan 1996 och 2004. Han kommer in till Stevie Wonders Yester you, yester me, yesterday, han sitter bakom ett skrivbord – på det står samma bordsur som var med i tv – och han pratar med gäster. Denna premiär var det kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke samt Emma Peters och Emma Molin från Grotesco. Till och med Dan Bäckman (Felix Herngren) dyker upp på en skakig skypelina från ett ”spännande teaterprojekt” på en bakgård i Kenya.

Idén att återskapa en gammal talkshow känns inte självklar men den är rätt sympatisk. Sedan TV4-tiden har Luuk gått till SVT där han jobbat med några av de största tv-format som finns, som Melodifestivalen och På spåret. Man kan förstå om han saknar det mer intima och chansen att, tja, samtala. Det märks att han har roligt.

Man förstår också att han har tagit in Daniel Hallberg. Han har blivit stor framför allt som komiker på Instagram och han är liksom ett samtida alibi för det gamla formatet. Dynamiken dem emellan är också som den uråldrige Luuk (51 år) med sin analoga publik och den unge Hallberg med sina snapchattande följare. Hallbergs komik är dock inte formatberoende utan fungerar utmärkt också live.

Fotnot: Återstående spelkvällar är 23/2, 8/3 och 9/3.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.