ÅSIKT

Fotbollsproffset med mål i mun

Patrik Syk om mannen som skapade succéfotbollspodden – och kunde ta betalt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Sensommaren 2011 var Neil Atkinson lite låg. Han hade visserligen fått ett filmmanus antaget av en studio och filmen skulle bli av. Så småningom. Men med en oroväckande liten budget. Dessutom hade hans favoritlag Liverpool FC inlett säsongen svagt.
På bloggen The Anfield Wrap vädrade han tillsammans med en grupp hängivna supportrar sina tankar kring fotbollsklubben och kring staden Liverpool. Bloggen var populär, inte bara lokalt utan även bland Liverpoolsupportrar över hela världen. Tanken att ta ut bloggen på en ny marknad har uppstått, och när en ny podcast skulle spelas in blev Atkinson tillfrågad att vara programledare.

Ganska snart blev det uppenbart att hans förmåga att klä tillvaron i ord fungerade lika bra med mikrofon framför sig som vid ett tangentbord. Podden blev snabbt oerhört populär bland Liverpoolsupportrar världen över och året därpå vann de priset som bästa fotbollspodd i England.
För bloggen var det förstås en fjäder i hatten men för Atkinson var det en möjlighet till ännu mer. Produktionen av filmen hade så sakta börjat men resurserna var fortfarande begränsade och till råga på allt förlorade han sitt jobb som copywriter.
Så vad skulle han göra? Filmen drog ut på tiden och att blogga om fotboll var inget man blev fet av. Men så fanns ju podcasten. Det var dags att satsa.

2015 så presenterade The Anfield Wrap, med Atkinson i spetsen, The Anfield Wrap Player, en helt egen betalvägg ungefär som Aftonbladets plustjänst. Man släppte också en hel radda nya format och titlar, samtidigt som man behöll de originalshower som låg utanför betalväggen.
I dag har TAW Player över 10 000 betalande prenumeranter som för en månadsavgift på fem pund får över 30 olika podcast-asvnitt om Liverpool FC varje månad.
Atkinson? Han har i dag tio anställda, reser jorden runt och poddar om sitt favoritlag. Och filmen blev till slut klar, fick titeln Native och gick upp på bio i Storbritannien i går.

ARTIKELN HANDLAR OM