ÅSIKT

De nya övermänniskorna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

MATS DELAND om våld som växer

■ ■Tre pojkar misshandlar en hemlös man till döds i Upplands Väsby, en förvirrad ung man mejar ner klasskamrater i en finsk skola. Gemensamt för dem är övermänniskoidealen; pojkarna i Upplands Väsby är medlemmar i nazistiska NSF, den finske pojken efterlämnade ett förvirrat socialdarwinistiskt manifest.

De är inte ensamma om den sortens ideal. Mellan tre och fyra tusen ungdomar, många i de yngre tonåren, har någon gång deltagit i de båda årliga nazistiska marscherna i Sverige (på nationaldagen i Stockholm och i början av december i Salem). Den militant nazistiska internetportalen nordisk.nu har på ett halvår dragit till sig sju och ett halvt tusen registrerade användare.

Oavsett vad vi kallar de här strömningarna – nazism, nihilism, satanism eller vanlig pubertal omnipotens och narcissism – hänger de väl ihop med den nyliberala samhällsomvandlingen: världen tillhör de starka. Den hänsynslöshet de åberopar är bara några snäpp mer renodlad än den de ser runt omkring sig.

I en (senare raderad) diskussionstråd strax efter dådet i Jokela betygade signaturen Wodhanaz sin sympati för den unge mördaren ”då hans handling på det stora hela inte kommer få den effekt som jag antar han förväntar sig. Jag sörjer hellre att han inte väntade och planerade någonting större istället för att kasta bort sin potential så här istället för att sörja en massa individer jag inte bryr mig nämnvärt om”.

■ ■I den mån inlägget mötte protester liknade de ofta signaturen Legionärs kommentar: ”Att oskyldiga finnar dött är alltså inget som bekommer dig trots att de med största sannolikhet var vita och goda människor.” Flera försvarade dådet, eller åtminstone de värderingar det motiverades med. Tydligast var åter Wodhanaz: ”Om tusen personers död öppnar ögonen på en så är det tusen liv väl spenderat.”

Medan resten av samhället koncentrerat sin avsky på några hundra kravallande vänsteraktivister, har de nazistiska grupperingarna runt Info-14, Nordiska förlaget och Svenska motståndsrörelsen ostört kunnat skola in tusentals unga pojkar och flickor i den systematiska hänsynslöshetens tankevärld. Om vi inte omedelbart riktar blicken åt det hållet kommer vi att få betala mycket dyrt för det.

Mats Deland