PK-fördumning eller barbariets återkomst

avPetter J Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sverige som alltför humanistiskt, feministiskt och antirasistiskt

Den som trodde att flyktingfientlighet var något som mest odlades av unga rasister i bomberjackor har det senaste året fått den misstanken vederlagd.

Det finns ju ledarskribenter också.

Och ekonomer.

Som Mats Alvesson, professor på Ekonomihögskolan i Lund, som i söndags tog till orda på Aftonbladets debattwebb under rubriken ”Politisk korrekthet gör oss dummare”.

Hans tes är att den svenska offentligheten länge varit alltför, tja, humanistisk, feministisk och antirasistisk, vilket fått oss att blunda för alla de problem - Alvesson skriver en lång lista - som invandrarna drar med sig in i den svenska idyllen.

Detta har, så vitt jag förstår, inget med hans forskning att göra, utan är mer privata funderingar.

Vi får också veta att PK inte bara är fördummande, utan också typisk svenskt.

Där ser man.

Och jag som fått för mig att precis, exakt, på pricken samma PK-debatt i åratal rasat i vartenda västland, från USA och Storbritannien till Danmark och Tyskland.

Men värre är att Alvesson klurat ut ett konkret förslag: ”Vid flera tecken på involvering i bråk, trakasserier och ovilja till skolgång kan man till exempel nekas fortsatt uppehållstillstånd. Detta skulle möjliggöra en mer generös asylpolitik gentemot välfungerande flyktingar och motverka den främlingsfientlighet som landets elit nu bäddat för.”

Den flykting som skolkar från svenskundervisningen - inte ens något brott - ska alltså kunna skickas till en eritreansk tortyrkammare. Den som begår något småbrott, ska sättas på ett plan till bombernas Aleppo.

Med risk för att framstå som fördummad av PK-ideologi, har jag svårt att tro att Alvesson verkligen menar vad han skriver. Förmodligen vill han bara svänga till nåt han tror går hem i stugorna, göra en gest utan den jobbiga barlasten av eftertanke, kunskap och tanke på konsekvenserna.

Den nonchalansen är inte vacker, eftersom frågan är på största allvar för hundratusentals människor i det här landet, inte nån käck provokation man kastar ur sig på partyt.

Dessbättre finns vissa hinder mot detta slags de facto-utfärdande av dödsstraff för skolk, närmare bestämt tortyrkonventionen och flyktingkonventionen.

De hindrar oss för det mesta inte från att utvisa grova brottslingar. Men de hindrar oss från att skicka folk till tortyr och död.

På så vis är konventionerna inte bara ett skydd för jordens förföljda, de skyddar också oss andra från att bli barbarer.

Sa jag att hundratals länder skrivit under på den här humanitetens och civilisationens bottom line?

Men de är väl fördummade de med.

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle