ÅSIKT

Yahya Hassan gripen för skottdåd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Stjärnpoeten ska ha skjutit sjuttonåring i foten

Foto: Yahya Hassan, slog igenom som artonåring med diktsamlingen som bär hans eget namn.

ÅRHUS Den danske poeten Yahya Hassan som 2013 gjorde sensationellt genombrott med diktsamlingen Yahya Hassan greps igår misstänkt för att ha skjutit en sjuttonåring i foten.

I ett häktningsförhör i Århus tingsrätt under måndagen meddelade Hassan att han anser sig oskyldig. Tingsrätten beslutade dock att frihetsberöva Hassan under de fyra veckor utredningen ska pågå.

Sjuttonårigen har talat ut i en intervju med Ekstrabladet där han säger sig inte förstå varför Hassan sköt honom.

Yahya Hassans genombrott kom blott 18 år gammal med en diktsamling skriven i versaler som bland annat skildrade hans uppväxt i förorten Aarhus V. Texten attackerade såväl hans föräldrageneration som invandrare och Islam vilket resulterat i att han fått frän kritik och både överfallits och misshandlats. Dikterna orsakade stor debatt i både hemlandet och Sverige och på mindre än ett års tid blev Hassan en av Danmarks mest kända offentliga personer.

På senare tid har poeten orsakat uppståndelse av flera skäl. Efter att ha gripits för rattonykterhet i februari i år kastades han ut ur det nystartade Nationalpartiet som han börjat engagera sig i. Partiet verkar för större tolerans för invandring i Danmark.

I samband med händelsen avbröt han en intervju med danska TV2 med orden ”fuck av med allt ert borgerliga piss och alla era lögnhistorier”.

Texten har uppdaterats

ARTIKELN HANDLAR OM

Litteratur

Brott

Danmark