Sex, politik & korvstånd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nivette Dawod om en dokumentärfilm som visar en skandal inifrån

Anthony Weiner i en debatt under borgmästarvalet i New York 2013, som skildras i dokumentären ”Weiner”.
Anthony Weiner i en debatt under borgmästarvalet i New York 2013, som skildras i dokumentären ”Weiner”.

DOKUMENTÄRFILM. Den 52-årige demokraten Anthony Weiner var en framgångsrik kongressledamot från New York. Tills han blev känd för … sin weiner.

Den första sexskandalen avslöjades 2011, och Weiner lämnade kongressen efter att till och med president Barack Obama uppmanat honom att göra det.

Där kunde dramat ha slutat. Men likt en missbrukare av både makt och sex kan Weiner inte sluta.

I aktuella dokumentärfilmen Weiner, namngiven med Anthonys så klockrena efternamn får vi följa hans kamp i borgmästarvalet i New York 2013. Det börjar bra, han leder i flera mätningar, viftar med flaggor i parader och New York-borna har förlåtit skandalerna. Hustrun Huma Abedin, Hillary Clintons närmaste rådgivare, blir Huma med hela USA.

Så avslöjar New York Post ännu en sexskandal. Vi får se Weiner pressas av medier, spinndoktorerna som försöker svarva bort nyheten, och följa med hem till Huma Abedins besvikna blickar.

”Varför låter du oss följa dig?” undrar till slut dokumentärfilmsteamet.

Weiner kan inte riktigt svara.

Och tragedin fortsätter.

Den 28 augusti i år avslöjade New York Post ännu ett sex-sms där Weiner skickat en bild på sig själv i kalsonger när han ligger bredvid sin sovande son. Dagen efter kunde New York Times berätta att paret skiljer sig. I ett kort pressmeddelande bad de om respekt för sitt privatliv.

En förståelig önskan. Men det kan bli svårt när dokumentären Weiner är på väg mot biograferna samtidigt som Abedins chef ser ut att bli president.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.