ÅSIKT

Varför pekar Persson?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Persson och rörelsen.
KULTUR

■ ■ Göran Persson gör sedan en tid tillbaka en särskild gest när han möter en större samling journalister. Han pekar på dem med högerfingret som vore det en revolver. Jag vet inte om det är något han har lärt sig på sina statsbesök i Vita huset, men det ser väldigt amerikanskt ut.

Gesten är svårtolkad. Å ena sidan siktar Persson på journalisterna med ett imaginärt vapen, som vill han avväpna dem: I want you. Å andra sidan skapar han med sitt pekfinger en känsla av utvaldhet och gemenskap: You and me. Och det är väl ungefär så symbiotiskt som politiker och media lever. Man är helt beroende av varandra, samtidigt som båda vill markera sin självständighet.

■ ■Politikernas förhållande till journalisterna kan liknas vid "en pardans där bägge vill föra", skriver historikern Gunnela Björk i sin nyutkomna studie Olof Palme och medierna (Boréa). Det är en välfunnen metafor. När Palme släpptes in i kretsen kring Tage Erlander hade socialdemokraterna två ombudsmän på particentralen som bland mycket annat också skulle sköta kontakterna med media. När Palme dog hade partiet flera pressekreterare, en väl fungerande informationstjänst, en till partiet närstående reklambyrå och en hel stab mediestrateger. Palme umgicks dagligen med journalister, och televisionen kom att bli han viktigaste "talarstol".

Det som bland annat skiljer Palmes tid från Perssons är att Palme var ordförande för socialdemokratin när den fortfarande var en rörelse. Medias betydelse var enorm, men hade ännu inte ersatt direktkontakten med väljarna. Göran Persson skulle säkert inte ha något emot att ersätta hela partiet med en reklambyrå, om denna förmådde sälja in socialdemokratin i borgerlig media.

■ ■Jag vet inte om det är någon mediestrateg som föreslagit Persson att försöka blidka journalister och andra med ett pickadollfinger. Möjligen är det bara ett uttryck för hans "humor" - det händer ju till exempel att han gömmer sig bakom dörrar för att kunna skrämma folk med ett "Bu!". Kanske vill han påminna oss om att han är en godsägare som just har tagit jägarexamen. I värsta fall är den trubbiga John Wayne-charmen ett kongenialt uttryck för hans USA-anpassade politik, som ju går ut på att skjuta folk med svenska vapen.

Åsa Linderborg ([email protected])