Punkpop i byrålådan möter ny publik

Alice Kassius Eggers lyssnar på återutgiven västkustpunk

avAlice Kassius Eggers

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Punktjafs
Punkbandet Sporten är död

 MUSIK För inte länge sedan fanns det fler versioner av Mr. Tambourine man på internet än det fanns kvinnliga punkband. 

På internet alltså, för i minnet och byrålådorna har det aldrig rått någon brist. Vi specialintresserade har ibland snubblat över någon entusiasts samhällsgärning, som när jag första gången hörde bandet Sporten är död på musikplattformen Soundcloud. 

Inspelningarna kom från en kassett, prydd av en bild på Machiavelli, och låtarna hette saker som Raider (chokladen alltså) och John Peel


Nu har nystartade skivbolaget Fördämning arkiv ytterligare bidragit till musikhistorieskrivningen och utifrån kassetten och en liveinspelning från Sveriges Radio släppt ett helt album med västkustbandet. 

Ulla Åkerström, Eva Herngren och Åsa ”Pasta” Wassberg startade bandet 1980 och ville till skillnad från de mer renodlade punkbanden närma sig new wave. I en intervju med Åkerström från 2008 nämner hon förebilder som Swell maps och Raincoats, band som också de förtjänar en avdammning. 

Resultatet blev en underbart skev, punkig pop, med precis den smarta humor som skapar förutsättningar för att nå en ny publik i en ny tid.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Punk