Ständigt aktuell

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Varje år publicerar Aftonbladet Kultur ett konstverk 1 maj. ”Jag tänker på mig själv – Gudrun” är Marianne Lindberg De Geers bidrag.
Varje år publicerar Aftonbladet Kultur ett konstverk 1 maj. ”Jag tänker på mig själv – Gudrun” är Marianne Lindberg De Geers bidrag.

Marianne Lindberg De Geer (f 1946) är en av Sveriges mest välkända konstnärer och finns representerad på nästan samtliga svenska konstinstitutioner. Hon är ledamot av Statens Kulturråd.

Under många år jobbade hon heltid som mentalskötare på BUP (barnpsyk) i Göteborg samtidigt som hon gjorde kostym åt Nationalteatern. Hon medverkade i Tältprojektet 1977. 37 år gammal påbörjade hon Dramatiska Institutets teaterutbildning och inledde sin konstkarriär.

Hennes kartläggning av konstsveriges makthavare, skrämmande familjeporträtt, filmer om 70-talsvänstern och det mångåriga projektet Jag tänker på mig själv har alla väckt stor uppmärksamhet och till och med lett till polisanmälningar.

2007 debuterade Lindberg De Geer som dramatiker på Dramaten, med pjäsen Jag tänker på mig själv, i regi av Andreas Boonstra. I november har hennes andra pjäs Full Speed Ahead premiär på Stockholms stadsteater.

Hon har nyligen spelat in filmen 45 år senare som den 30 maj presenteras på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. I filmen sitter en kvinnlig cirkus­artist i 50-årsåldern, spelad av Pippi-skådespelaren Inger Nilsson, i ett ­polisförhör, misstänkt för olaga intrång i sitt gamla hem i Vimmerby.

I mars 2010 öppnar en stor retrospektiv på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Marianne Lindberg De Geer är även skribent på Aftonbladets kultursidor.

Det här är hennes första maj-affisch 2009.

Martin Aagård

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.