Kultur

Programmet du efterlyser finns redan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Janne Josefsson i ”Debatt”
Janne Josefsson i ”Debatt”

KULTUR

REPLIK Dan Josefsson visar en rörande omsorg om SVT:­s samhällsprogram Debatt. I sin artikel på Aftonbladets kultursida den 18 februari analyserar han bekymrat läget: ”Knäckfrågan är hur man får många att vilja se ett program som inte bygger på verbalt underhållningsvåld eller populistiskt kunskapsförakt och där gäster behandlas med respekt...”.

Sluta grubbla, Dan. Knäckfrågan är löst. Det program du efterlyser finns redan. Och det har många tittare upptäckt. Därför ser de på Debatt torsdagar klockan 22.00 i SVT1 och tisdagar 20.30 i SVT2.

Där Dan Josefsson bara ser underhållningsvåld, kunskapsförakt, populism och respektlöshet, ser vi ett snabbt och aktuellt program som sätter diskussionen och åsiktsbrytningen i centrum. Valet av ämnen är brett, tilltalet rakt och mötet i studion okonstlat och informellt.

Att publiken tycker om programmet har Dan Josefsson noterat. Det är naturligtvis glädjande för SVT och redaktionen. Men det vi ser som en framgång och en uppskattning från publiken, tycks Dan Josefsson bli extra oroad över. Hans förtroende för de runt miljonen tittare som varje vecka väljer att se programmet, förefaller vara begränsat.

Debatt har de senaste veckorna bland annat diskuterat fildelning, diskriminering, äldreomsorg, storpolitik, ­religiös fanatism och medier. Det är frågor som berör och intresserar och där Debatt såväl initierat diskussioner som gett nya infallsvinklar på aktuella ämnen.

Vi har inom SVT en bukett av samhällsprogram, där blommorna ser olika ut, där rabatterna de gror i är olika krattade och luktar lite olika. Uppdrag Granskning granskar, Agenda tittar framåt och ger sammanhangen, Korrespondenterna och Världens konflikter ger omvärldskunskap, K-G Bergström går Rakt på, 24 Direkt erbjuder en lång rad seminarier och ett dussin hearings utöver alla riksdags- och EU-debatter. Och i Debatt debatteras det.

Vi har ett samhällsutbud som vi är stolta över. Och här ingår programformen Debatt som en viktig del.

Jan Axelsson,
Programdirektör Nyheter, Current Affairs och Sport
Robert Olsson,
Programbeställare Nyheter och Samhälle

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!