ÅSIKT

Vita huset ”glömde” fakta om gasattacker

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Ville rättfärdiga planerat krig

Mycket starkare CV än Seymour Hersh är svårt att ha som grävande journalist. Han har ett Pulitzerpris på hyllan; han avslöjade massakern i My Lai 1969 och tortyren i Abu Ghraib-fängelset 2004. Historien har gett honom rätt i att invasionen av Irak 2003 byggde på falsk information.

Men det är en sak att hyllas för sina gamla avslöjanden av makthavares lögner, och en helt annan att påstå att makthavarna ljuger i dag.

De fina meriterna betydde ingenting när han i en artikel ville visa att Vita huset avsiktligt gömt undan all information som tydde på att gasattackerna i Syrien utförts av rebellgrupper. Syftet var att rättfärdiga det planerade (sedermera inställda) kriget med ”tvättade” rapporter där bara de uppgifter som pekar mot Assad-regimen fanns kvar. Hans tidigare uppdragsgivare Washington Post och New Yorker refuserade reportaget som han i stället fick sälja till väsentligt mindre London Review of Books.

Ingen har kunnat peka på några felaktigheter i artikeln, men endast två brittiska tidningar (Daily Mail och Telegraph) har refererat till den. I USA är webbsidan Huffington Post den enda större mediekanal som nämnt anklagelserna.

”Den levde inte upp till vårt krav på källkontroll”, var Washington Posts förklaring enligt Hersh. Amy Goodman från radioprogrammet Democracy now påpekar att de hårda kriterierna sällan tycks ha tillämpats på de talrika artiklar som entydigt pekat ut Assad.