Kultur

Rapp attack mot SD

Av: 

Jack Hildén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Timbuktu och Sebbe Staxx i videon ”Svarta duvor & vissna liljor”. Från programmet PSL i Svt.
Timbuktu och Sebbe Staxx i videon ”Svarta duvor & vissna liljor”. Från programmet PSL i Svt.
Tårtad och rappad Jimmie Åkesson, SD-ledare.

KULTUR

DEBATT SVT:s musikblogg PSL är först med att visa Kartellens nya singel, Svarta Duvor & Vita Liljor, som framförs tillsammans med ­Timbuktu. I samband med videon publiceras också en motivering till varför de valt att visa den, trots ”kontroversiella textrader”. Really? ­Inombords suckar jag. Ska det här också bli debatt nu? En debatt om ­demokrati och hoten mot den?

Låten handlar till stor del om ­Sverigedemokraterna och ett alternativt slut på järnrörsnatten som ­utspelades förra året. I Sebbe Staxx version ska han använda järnrören till att försätta de tre partimedlemmarna i koma. Därför vill PSL ­understryka att sajten tar avstånd från våld, oavsett v­ilken politisk riktning det kommer ifrån. De försvarar sitt beslut att ens visa ­videon. ”Kartellen och ­Timbuktus ställning inom Musiksverige är omöjlig att bortse ifrån” resonerar Eva Beckman, chef och ansvarig utgivare för SVT:s kulturavdelning. I och med att videon ursäktas antyds också något: att dess innehåll eventuellt är olämpligt att sprida.

Precis som i fallet där Jimmie ­Åkesson blev träffad av en ­tårta så handlade diskussionen förhållandevis lite om anledningarna bakom attacken. Mest populärt blev att slänga sig med mottot från Evelyn Beatrice Hall (som skrev en biografi om Voltaire 1906): ”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att fram­föra dem”.

Det var som att många såg sin chans att vara lite schyssta mot SD för en gångs skull. Att bli in­smetad med grädde kan inte vara kul för ­någon. Och hotet kom från ­kvinnan som kastade. Inte från ­honom som företräder ett parti som aktivt gör det svårare för många att befinna sig i Sverige. Som använder rädsla för att få väljarnas hjälp att verkställa en inhuman politik ­baserad på lögner.

Nu är det Kartellen som är våldsamma, hotfulla. Demokratins förkämpar reser sig igen. Men ”Svarta duvor & Vita ­Liljor” är en låt, alltså konst, det vill säga fria fantasier.

Rimmen måste passa ihop med rytmen, beatet ska förmedla en sinnesstämning. Hotet är inte allvarligt menat, det s­äger Sebbe Staxx själv i en intervju med Kulturnyheterna. Han skulle aldrig genomföra det låten beskriver, vilket de ­allra flesta förstår.

Så vad finns det att vara rädd för? Varför är det så viktigt att försvara demokratin i de här fallen? Är den inte ändå på väg åt helvete? Är det inte därför Kartellen gör låten?

Jag tänker inte ödsla tid på att ­konvertera flashbackidioter. De är för många, folk är för övertygade. Järnrörsnatten visar att när det gäller Sverigedemokraterna så spelar det ingen roll. De får göra som de vill, och de vinner ­oavsett bemötande. Kasta alla tårtor ni har.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!