Stockholms krisfond är ett dåligt aprilskämt

Om Naddebo verkligen vill ha en roligare stad borde kulturpolitiken sättas i karantän

Av: Claes Wahlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jonas Naddebo (C) är kultur- och kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm.
Foto: peter wixtröm
Jonas Naddebo (C) är kultur- och kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm.

Stockholms kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo ska vid tillfälle ha sagt sig vilja främja en ren, trygg och rolig stad. Oaktat den pågående corona-situationen har knappast det naddeboska främjandet varit särskilt framgångsrikt.

Förslag om att stänga ned bibliotek, höja avgiften för kulturskolan, eller att kulturen ska försöka, som det heter, bredda sin finansiering, gör möjligen staden renare, eventuellt tryggare för de som inte vill uppröras av radikal konst, med definitivt inte roligare.


Nu vill kulturförvaltningen med Naddebo i spetsen ”omfördela” från förvaltningens olika stödformer i syfte att lindra konsekvenserna för det fria kulturlivet. 20 miljoner, som alltid i kultursammanhang en droppe i havet, ska i första hand riktas till de verksamheter som har över 300 000 i bidrag och till framför allt (förmodligen enbart) verksamheter som ”avgörande betydelse för kulturens infrastruktur i Stockholm” respektive ”verksamheter riktade mot barn och unga”.


Är detta rätt tillfälle att bedriva kulturpolitik? Jag kan förstå att man vill skydda de som kostar staden mest. Om en fri teater med fast scen tvingas gå i konkurs kan den inte komma tillbaka. I vilken mån de prioriterade verksamheterna skiljer sig åt är svårt att säga, kommer till exempel barn- och ungdomskulturen som inte har betydelse för infrastrukturen prioriteras? Och i så fall på vilken annan verksamhets bekostnad?

Corona slår demokratiskt. Vem som helst kan i princip drabbas. Om ett elhaveri uppstår efter en storm så görs inga prioriteringar om vem som ska få tillbaka elen först. Alla ska ha det. Är det inte i föreliggande situation rimligast att helt enkelt fördela stödpaketet demokratiskt? Att utifrån givna bidrag fördela pengarna proportionellt eller, ännu bättre, sätta tre månader i ekonomisk karantän? Alltså att staden står för de kostnader och uteblivna intäkter som nu drabbar alla de som har kulturstöd.


Förmodligen räcker inte 20 miljoner, men om Naddebo verkligen vill ha en roligare stad borde kulturpolitiken sättas i karantän och stödpaketet dels ökas, dels fördelas demokratiskt. Då blir kanske alla nöjda, även om ingen blir riktigt glad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.