Friande domen är en seger för tryckfriheten

Varför jämförs inte Cissi Wallins bok med annan litteratur, Petter Larsson?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Cissi Wallin inför huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt om hennes bok ”Allt som var mitt”.
Cissi Wallin inför huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt om hennes bok ”Allt som var mitt”.

Vad är autofiktion och när uppstod genren? När är en person känd? Är sexualitet en privatsak, och hur definieras egentligen ett allmänintresse? Professorn i etnologi och genusvetenskap Lena Martinsson berättar på länk om metoo:s betydelse för folkrörelser. Det hela hade varit en normal dag på vilket universitet som helst.

Men vi befinner oss i Stockholms tingsrätt, sal 27, där JK kräver att en bok ska konfiskeras och förstöras.

Hur många exemplar av boken finns kvar, frågar JK:s ombud författaren Cissi Wallin. Var finns de?


Att en bok åtalas har inte hänt på ett halvsekel. En bok som inte namnger någon, men det saknar betydelse enligt JK, då svaret ligger ”en googling bort.” Och sexualitet är ”en intim sfär av människans privatliv” – dessutom är Virtanen inte längre känd. JK:s ombud förklarar förläget att ”vi är inte repressiva” men att ”det enda sättet att stoppa fortsatt spridning är att konfiskera boken, och efteråt blir det därmed brottsligt att sprida skriften”.

Så kan man också förminska litteratur skriven av kvinnor, genom att jämföra den med ett manligt skvallerforum på nätet

Man tror inte sina öron. En dom hade inneburit självbiografins död – för nämn den författare som inte talar illa om sina föräldrar och partners, tydligt identifierbara, i sina memoarer? En ängslighet utan like hade brett ut sig över förlagssverige.


Enligt Petter Larsson handlar det dock inte om litteratur, utan om att ”öppna dörren på glänt mot en flashbackvärld.” Så kan man också förminska litteratur skriven av kvinnor, genom att jämföra den med ett manligt skvallerforum på nätet – men Flashback finns ju redan, och det är inte forumet som står inför rätta. Varför jämför Larsson inte med Noréns dagböcker, Myrdals uppväxtskildring eller Felicia Feldts dagböcker, varför placerar han Wallin enbart i en debatt om hur sexualbrott bäst bekämpas, som om boken vore utbytbar mot mer resurser till polisen?

Att skriva, skriva sin sanning och finna igenkänning hos läsare har både Virtanen och Wallin gjort som så många före dem. Det finns ett värde i att läsa och själv reflektera över hur ett skeende kan upplevas så olika av två människor. Den friande domen är därför en seger för tryckfriheten: den gäller inte bara honom, utan även henne.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.