ÅSIKT

Det svänger om liberalerna

Petter Larsson om flyktingpolitik och ministerposter

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avPetter Larsson

Foto: Stefan Mattsson
Liberalernas partiledare Jan Björklund

”Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats påtagligt under våren och försommaren. Det har lett till att Tyskland beslutat att stoppa alla avvisningar. Sverige borde fatta samma beslut. Det är för farligt där”.

Orden fälldes av Liberalerna ledare Jan Björklund den 20 juni förra året.

Samme Björklund går nu till generalangrepp mot att Centern stöttar regeringens förslag om att låta vissa unga afghaner stanna.

”Beslutet är djupt olyckligt och riskerar att undergräva trovärdigheten i svensk migrationspolitik. Vi måste ta ansvar för att alla inte kan stanna” säger han.


Vad har hänt mellan citaten? Har säkerhetsläget i Afghanistan förbättrats?

Tvärtom.

I augusti gjorde Migrationsverket en ny bedömning, som visade att säkerhetsläget förvärrats påtagligt. Och i januari publicerade BBC en mycket omfattande rapport, som visade att talibanerna hotar att ta över 70 procent av landet, samtidigt som IS växer sig starkare.

Visst, jag kan förstå dem som anser att regeringens förslag är ett hafsverk. Men man får se det som en humanitär nödlösning för att lappa och laga lite i den minst lika hafsiga – och därtill djupt destruktiva – tillfälliga asyllagen. 

Men hur ett parti som för ett år sedan ansåg att alla utvisningar borde stoppas nu kan ta till storsläggan mot ett förslag som i alla fall stoppar några är mer svårbegripligt.


Nyckeln ligger förstås i spelet om makten på hemmaplan: Alliansen måste hålla ihop, annars kan Björklund aldrig bli minister

Då väger 9000 unga människors framtid lätt.

ARTIKELN HANDLAR OM