ÅSIKT

Det är klart Horace ska till Helsingborg wknd

Åsa Linderborg: Vänstern måste sluta ropa på yrkesförbud

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Pressbild
Kultur-wknd arrangeras av Helsingborg arena & scen och äger rum runt om i Helsingborg.

avÅsa Linderborg

KULTUR

Here we go again.

15-17 november arrangeras festivalen Kultur-wknd i Helsingborg. På programmet finns Horace Engdahl, som är inbjuden att prata om fem böcker han tycker att fler borde läsa.

Det går inte för sig, ropar den lokala vänsterpolitikern Ingrid Mattiasson Saarinen i en debattartikel i Sydsvenskan (30 okt). Engdahl symboliserar nämligen tystnadskulturen.

Jag ska inte rekapitulera Svenska Akademien och Jean-Claude Arnault. Men är det någonting alla borde kunna enas om, så är det att hela Svenska Akademien teg still fram till Matilda Gustafssons reportage i Dagens Nyheter i november 2017.

Innan dess hade ingen gjort någonting. Inte Sara Danius, inte Peter Englund – inte någon av dem som nu vill städa upp i träsket.

Engdahl är inte dömd för någonting, påpekar Ulf Dahlström, producent för evenemanget, i en intervju med SVT Nyheter.

Vad gör det när ”I'm a democrat, but”-vänstern fått för sig något?

Det blir allt vanligare att man ropar på yrkesförbud för att stoppa människor vars åsikter man inte gillar. I somras var det Mr Cool som fråntogs kontrakt som ståupp-komiker. För ett par år sedan var det Kajsa Ekis Ekman som inte skulle få försörja sig som föredragshållare. Listan kan göras mycket längre och de drabbade kan sorteras till både höger och vänster.

Samma sak med inkvisitorerna, de kan komma från alla möjliga håll. Men den här gången är det Vänsterpartiet i Helsingborg som sköter moralhygienen.

Vänsterpartiets rullor bågnar av generationer av medlemmar som drabbats av den repressiva åsiktsregistrering som Mattiasson Saarinen nu vill nyttja mot andra. Min släkt var med och grundade partiet. Min mamma åsiktsregistrerades redan när hon var tolv. Min mormor fick sparken från Asea för att hon var kommunist.

Jag vet inte hur länge Ingrid Mattiasson Saarinen varit medlem i Vänsterpartiet, men hon borde känna till dess historia – i dubbel bemärkelse. Samma partikamrater som fick kämpa för sin försörjning här, försvarade det yrkesförbud som drabbade oppositionella i Sovjet med omnejd.

Den motstridiga psykologin kan man grubbla länge på, men det som den historielösa Mattiasson Saarinen sysslar med nu är det som vänstern aldrig ska hemfalla åt: antiintellektuell opportunism.

Naivt nog räknar hon dessutom med att för egen del alltid ha en arbetsmarknad till förfogande. Hon avläser sin samtid dåligt.

Hade jag fortfarande en partibok, skulle jag kasta in den nu.

ARTIKELN HANDLAR OM