ÅSIKT

Svenska småpartier 2: Högerpartiet - de konservativa

KULTUR

Martin Aagård intervjuar de som kämpar för din röst

Efter Sovjetunionens sammanbrott utvecklades Moderaterna i en alltmer nyliberal riktning. Som en reaktion bildades Konservativa studentförbundet som sedan blev Högerpartiet – de konservativa, berättar partisekreterare Oscar Lagberg.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vilken fråga går ni till val på?

– Finanskrisen 2008 visade att finanssektorn tillåtits operera alltför ostört samtidigt som man förväntade sig att staten skulle rädda bankerna i händelse av kris. En märklig banksocialistisk utopi avslöjades. Vi behöver nu omfattande reformer av det finansiella systemet. På samma sätt som Sovjetunionens sammanbrott blev uppenbart när Berlinmuren föll har den västerländska samhällsmodellens sammanbrott blivit uppenbar efter finanskrisen. Tyvärr är det inte många som förstår detta, utan de trallar på i sina vanliga fotspår.

Vilka kan ni tänka er att bilda regering med?

– Det är främst Folkpartiet och Vänsterpartiet som det känns främmande att samarbeta med. Sverigedemokraterna skulle vi inte taga i ens med tång.

SD säger ju att de är socialkonservativa?

– De skånska rasisterna säger och gör vad som helst som kan leda till framgång. De använder en exkluderande version av begreppet ”socialkonservatism”. Det är enligt SD inte medborgarna i Konungariket Sverige som ska vara föremål för den sociala omsorgen – vilket en normal socialkonservativ person skulle se som naturligt – utan endast vita svenskar.

Har SD stulit er partisymbol?

– Om de inte plagierar Pippi Långstrump, Kalle Anka, Ulf Lundell, eller Ted Gärdestad, så stjäl de från oss. Det är så de arbetar.

När moderaterna gått mot mitten, finns det många potentiella väljare för er?

– Moderaterna har inte gått mot mitten ideologiskt, utan främst i kosmetisk mening. De har blivit bättre på att uttrycka sina idéer så att de låter som ljuv musik i de vänstervridna mittenväljarnas öron. När nu Reinfeldt skjutit slut på sitt krut, finns ingenting kvar att göra. Det borgerliga valnederlaget är i antågande.

Vad är konservatismens viktigaste fråga i dag?

– Den västerländska samhällsmodellen vilar på en riklig tillgång av billig och högkvalitativ olja. Men snart är den slut och det enda energislag som finns i tillräckliga mängder är kol och naturgas. En global miljökatastrof väntar. Energimiljöfrågan är mänsklighetens stora ödesfråga och därmed också konservatismens kärnfråga.