ÅSIKT

KD är alliansens SD

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avÅsa Linderborg

KULTUR

Åsa Linderborg om Göran Hägglunds utspel i flyktingfrågan

Foto: BJÖRN LINDAHL
Göran Hägglunds stöd är 22 procent.

Det var inte oväntat att just Kristdemokraterna skulle bli första alliansparti att byta spår i migrationsfrågan. Ungdomsförbundet KDU har krävt det länge - senast nu i dagarna - och med en sån emfas, att Sverigedemokraternas ungdomsförbund redan sommaren 2013 lekte med tanken om ett samarbete.

Göran Hägglunds artikel på DN Debatt är alltså inte skriven med ett blödande hjärta för alla människor som kommer till ett land med en havererar integrationspolitik - detta påstående, att den svenska integrationspolitiken är misslyckad, har tillåtits bli en sanning - utan är en medveten strategi att vinna SD:s väljare. Det är därför han redan i preludiet skriver att det är ledsamt med alla "etiketter", en omskrivning för "Jag är inte rasist men ...". 

Samtidigt är Hägglund den partiledare som entusiastiskt klistrat etiketter för att uppfinna fiender som annars har annat att göra än att debattera mot ett 3,9-procentsparti. Det är han som har ställt "verklighetens folk" mot kultureliten och kulturmarxisterna, en begreppshantering som SD också bygger sin politik kring.

Det är SD:s väljare som KD blickar mot, det var dit de socialkonservativa gick valet 2014.

Göran Hägglund lägger fram tre förslag som alla ska syfta till att begränsa antalet asylsökande till "vårt land" - observera ordvalet - utan att behöva ändra reglera för asylrätten. Så framstår han som mindre främlingsfientlig, men bakom hörnet lurar Danmark.

Hägglund slår ner på alla feta pengar som asylsökande får, utan att nämna en enda siffra. Hade han gjort det, skulle texten falla som ett korthus.

I artikeln framgår inte vilka bidrag som KD vill sänka, men för en asylsökande är summorna följande:

En asylsökande som inte har fått sitt uppehållstillstånd får 71 kronor per dag. Det är de pengarna som bekostar maten. Det har inte höjts sen 1994. Det här är en mager verklighet som Hägglund borde ha upplyst DN:s läsare om istället för att ge sken av en flyktingtillvaro i smör och socker.

På presskonferensen i torsdags framgick att det är etableringsersättningen som KD vill sänka.

En asylsökande kan få etableringsersättning om man går i ett program hos Arbetsförmedlingen. Observera att Hägglund skriver att "de flesta" nog kan och vill arbeta, han skriver inte att alla självklart vill, utan lämnar en glipa, skapar en förförståelse för att det kommer hit en massa människor som bara vill leva på svenska skattebetalare.

Etableringsersättningen är på 308 kronor per dag, fem dagar i veckan. Det ger 6 500 kronor i månaden och motsvarar i nivå försörjningsstödet (det som tidigare hette socialbidrag). Det är med andra ord inte så att man tjänar grova pengar på att vara asylsökande i Sverige.

Hägglund skriver att det inte kan vara "ett självändamål att politiken ska kosta så mycket som möjligt". Det är retorik som hör hemma i SD, men vill han verkligen sänka kostnaderna borde han kräva stopp för att såna som Bert Karlsson ska göra miljonvinster på sina flyktingsförläggningar.

Han föreslår också en sänkt skatt för dem med tillfälligt uppehållstillstånd. Det är en mycket märklig idé, att en viss grupp beroende på en särskild bakgrund ska ha en viss skattesats. Det slår sönder hela det svenska skattesystemet, det vill säga att vi ska betala samma skatt oavsett varifrån inkomsten kommer. Det här bäddar för att ska luckra upp över hela linjen, att vi ska ha olika skatter för olika människor. Det är väl det borgarna vill.

Vi hör hur det pratas runt fikaborden, skriver Hägglund, "vi ser röstsiffrorna". Hägglund tittar på sina siffror och sen på SD:s, och det gör vi allihop, men det är sällan man ser ett parti så desperat ropa efter röster att man dagtingar så i grunden med sina värderingar, i det här fallet en kristen människosyn om alla människors lika värde.

Med anledning av Kristdemokraternas presskonferens uppdaterades texten 19/12 -14, 09:37.

ARTIKELN HANDLAR OM