ÅSIKT

Fredskämpen gav sitt liv för Gaza

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Vittorio Arrigoni.
KULTUR

Den 23 augusti 2009 steg italienaren Vittorio Arrigoni i land på Gazas strand. Han kom på en båt med ett 40-tal aktivister. Han kom att stanna för alltid.

Vittorio var volontär på klinikerna under kriget, rapporterade om invasionens brott, följde med fiskebåtar och bondefamiljer ut på de havsremsor och markplättar där de riskerade beskjutning. I två och ett halvt år arbetade han med International Solidarity Movement, ISM, för att ge en skärva av det skydd världssamfundet borde ge palestinierna.

Natten till fredagen hittades Vittorio mördad. Han hade kidnappats av en grupp palestinska wahhabiter, en av de al-Qaida-celler som under de senaste åren spridit sitt gift i Gaza. På en Youtube-film ser man dem hålla upp hans blodiga, förbundna ansikte. Italienaren kom in i vårt land för att sprida korruption, säger texten.

Så har ISM fått sin tredje martyr i Gaza, men denna gång inte från en israelisk bulldozer eller krypskytt. Det gör bara tragiken ännu större. I dag är inte läge att kyligt analysera hur wahhabismen kan få fäste i Gazas desperation, i dag säger vi: satans mördare. Vår sorg är svart, vår vrede röd, vit, grön. Minnet av Vittorio kommer att leva i Gazas öppna sår.

Andreas Malm