Rysslandsexperten förstår inte journalistik

Martin Aagård besvarar smutskastningen från Expressen Kultur

Av: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ryska partiet Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov.
Foto: IVAN SEKRETAREV/TT
Ryska partiet Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov.

Jag förmodar att Magnus Ljunggren är någon sorts expert på rysk politik.

Det är lätt att tro det eftersom han länge skrivit om ämnet på bland annat Expressens kultursida.

Tvivlen uppstår eftersom han inte gör det en expert ska göra – nämligen att förklara komplicerade skeenden för oss lekmän, ge oss detaljer vi inte kände till och fördjupa vår förståelse av hur Ryssland fungerar.

I stället väljer han en annan strategi: han förvirrar, fördunklar och gör så pass groteska anklagelser att bara en kulturchef på Expressen kunde komma på något liknande.

I torsdags publicerade Ljunggren en svavelosande attack mot Aftonbladet kultur – en rysk politiker vi beskrivit som ”god” umgås nämligen egentligen med fascister. Nej, det var värre än så, politikern i fråga var Aftonbladets ”favorit”.


Bakgrunden är följande: I söndags demonstrerade det ryska partiet Vänsterfronten och dess ledare Sergej Udaltsov för att ögruppen Kurilerna ska fortsätta vara rysk.

Demonstrationen samlade även de läskiga imperienostalgiker och fascister som varit drivande i separatiströrelsen i östra Ukraina. Bland annat den ökände ”Strelkov” som tidigare var befälhavare i Donbass. Vänsterfronten har av Magnus Ljunggren tidigare anklagats för att vara en front för Vladimir Putin, men de demonstrerade under parollen ”Byt Putin mot Kurilerna”.

De kritiserade Putin eftersom han håller hemliga förhandlingar med Japan om ryskt territorium istället för att låta frågan beslutas i ett demokratiskt forum. Jag antar att det finns en massa nationalistiska känslor inblandade. Fan vet. Nationalism är ett stilla smygande vansinne.

Fascisterna de demonstrerade med är också Putins fiender. De tycker nämligen inte att Putin är en tillräckligt bra imperialist. Olika politik. Samma fiende.

Läser man Sergej Udaltsovs Twitterkonto kan man se att han demonstrerade varje dag förra veckan. På lördagen demonstrerade han för att högtidlighålla morden på journalisten Anastasia Baburova och advokaten Stanislav Markelov tillsammans med det ryska liberala partiet Jabloko. Även anarkister dök upp. Förra måndagen firade han Lenins dödsdag. På tisdagen greps hans partivänner av rysk polis utanför Japans ambassad när de demonstrerade tillsammans med kommunistpartiet. I onsdags försökte de stoppa något korrupt byggprojekt i Moskva.

Den ryska oppositionen verkar ständigt samarbeta trots att de står miltals från varandra. Jag skulle vilja veta mer om det. Kanske kan en expert förklara hur det funkar för mig?

Själv skulle jag aldrig ställa mig i samma demonstration som fascister. Ingen annan på vår redaktion heller.

Vi skulle inte heller driva kolchoser, driva korruptionsåtal, smuggla pengar ut ur landet eller invadera Krim, för att ta några andra exempel på ryska politiker vi skrivit om: Pavel Grudinin, Aleksej Navalnyj och Vladimir Putin.


Och här kommer pudelns kärna: det minst expertiga med Rysslandsexperten Ljunggren är att han inte begriper vad journalistik är. Vilket är synd, för den är satt under svår press i Ryssland.

Så låt oss ta en snabbkurs:

Om Aftonbladet skriver om en person så betyder det inte att vi nominerar vederbörande till ett ämbete. Vi är inte ryska talmän, vi är inte ens ryssar, vi får inte rösta i Ryssland, vi är journalister som berättar saker du inte kände till.

Hur den ryska vänstern mår, är till exempel en story vi berättat om vid olika tillfällen. Om Ljunggren har några synpunkter på de artiklarna är han välkommen att kritisera dem. Vi är idel öra.

Expressens kultursida får så klart fortsätta att smutskasta vår Rysslandsbevakning på alla sätt de kan komma på. Vi kan inte hindra dem. Under tiden fortsätter vi att använda oss av meriterade skribenter, initierade dissidenter och prisvinnande journalister på Putinkritiska ryska tidningar (vars artiklar i Aftonbladet Kultur för övrigt entusiastiskt citeras på Expressens ledarsida). Vi tycker att deras röster behövs oavsett vad experterna på Expressen kultur säger.

Men de får faktiskt bestämma sig för om de ska anklaga oss för att vara Putins lakejer eller lakejer åt Putins fiender.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.