Kultur

Åkesson är skrämmande

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Förvanskar siffror om invandring

Jimmie Åkesson, SD-ledare.
Jimmie Åkesson, SD-ledare.

Sverigedemokraterna har hört av sig till redaktionen för att få in en rättelse. Jag har kritiserat en debattartikel av Jimmie Åkesson i Dagens Nyheter som i strid med den bristfälliga statistik som finns påstår att svensk-somalier är analfabeter. Jag hade dessutom ifrågasatt hans siffror om hur många asylsökande som tas emot i Sverige.

Detta anförde sverigedemokraterna: Siffran 200 000 i artikeln baserar sig på Migrationsverkets prognos över hur många som sökt asyl och sökt uppehållstillstånd på grund av anknytning under innevarande år – 2012 och hur många som beräknas söka asyl och uppehållstillstånd på grund av anknytning under kommande år – 2013.

Summan av dessa människor blir cirka 200 000.

Men Jimmie Åkesson förvanskar innebörden helt i denna siffra.

I sin artikel skriver han att Sverige ”tänker ta emot” 200 000 ”asyl- och anhöriginvandrare”. Vilket bara det är en lögn eftersom prognoserna enbart handlar om antal sökande. Många av dem kommer inte att få asyl, till ­exempel de romer från Balkan som Aftonbladet skrivit om tidigare.

Att dessutom använda sig av tidsspannet 2012–2013 för att utmåla ett hot av flyktingar som Sverige ”tänker ta emot” är än mer ohederligt eftersom han bakar ihop en summa av redan anlända med en prognos för kommande år.

Ju längre bakåt Jimmie räknar ­desto större blir summan som vi ”tänker ta emot”.

Att Migrationsverket dessutom poängeterar att osäkerheten kring prognosen för 2013 är stor, är en annan sak.

Men det mest skrämmande är inte Åkessons skamlösa adderande utan hans subtraherande. Han skriver nämligen att 200 000 är 200 000 för många. Slutresultatet blir noll asylsökande i Sverige när Jimmie räknar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!