Jag är gift med Berlinmuren

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

STINA HÖGKVIST besöker Modell- och giljotinmuseet i Liden och stöter på en animistisk museichef

Modell- och giljotinmuseet i Liden utanför Sundsvall är nog så nära ett samtida kuriosakabinett man kan komma. I museet finns modeller av broar, staket, grindar, vägar, järnvägsräls, Berlinmuren, timmersläpvagnar – och en samling vattenpass.

Det privata museet är inhyst i nedervåningen på ett bostadshus i Liden. Ägarinna, grundare och modellbyggare är Eija-Riita Eklöf-Berliner-Mauer. Modellerna byggs från scratch, helt utan färdiga ritningar. Modellen av bron över floden Kwai har till exempel byggts efter ett fotografi hon fick från filmbolaget. Modeller av Golden Gate bron i San Francisco, Almö-Tjärnbron och den lokala Kävstabron finns också till beskådan.

Mest känd är museet för sin giljotinsamling. Tillsammans med sin bror har Eija-Riita byggt en fungerande modell av en giljotin i skala 1:2, vilket är landets enda giljotin i den storleken. Förebilden användes i Sverige 1910 och i museet kan du också ta del av lite giljotinhistoria, samt få inblick i avrättningar och avrättningsplatser i Västernorrlands län. Förutom den stora giljotinmodellen finns också några mindre giljotiner, galgar och en amerikansk skampåle.

Lika fascinerande som samlingarna är Eija-Riitas personliga förhållande till tingen. För det är inte något skräckromantiskt pirr som driver henne utan hennes tro på animism. En animist tror inte på människans överlägsenhet. För dem har djur, människor och saker lika värde. Alla ting har personligheter och Eija-Liisa har gåvan att kommunicera med allt. Inga saker står i museet mot sin vilja.

När jag var där var till exempel modellen av Berlinmuren inte i museet. Han tycker nämligen att det är en ganska meningslös sysselsättning att stå där och visa upp sig, säger Eija-Liisa.

Hon förklarar också att hon tänder sexuellt på staket, broar och framförallt på Berlinmuren. Det är den horisontala linjen i deras konstruktioner hon är svag för. Sedan 17 juni 1979 är hon gift med Berlinmuren, därav efternamnet. Hon understryker att hon är intresserad av honom som artefakt och struntar fullständigt i vad han står för politiskt.

Stina Högkvist

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.