Kultur

Undergången är nära

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

"De sista lakandonerna".
"De sista lakandonerna".

KULTUR

Han söker ett oförstört naturfolk, och finner arbetslöshet, äktenskapsbråk, alkoholism"

I morgon visas Peter Torbiörnssons De sista lakandonerna, en dokumentärfilm om ett sydamerikanskt indianfolk som levt som nomader i regnskogen (SVT2 kl 20.00). Lakandonernas livsutrymme har krympt i takt med skogens snabba skövling. (En ekologisk katastrof som hotar att rubba hela planetens värmebalans!)

Kameran följer den unge indianen Bor, illegal arbetskraftsinvandrare i San Francisco, när han åker tillbaks till familjen vid regnskogens kant i södra Mexiko.

Bors pappa, som kör turister till inkaruinerna, har en 16-årig älskarinna. Innan den katolska kyrkan fick grepp om själarna kunde lakandonerna ha många fruar. Bors mamma är förbittrad.

Bors morfar shamanen har fortfarande kontakt med skogens gudar. Han är den siste av sitt folk som kan de gamla riterna. Jorden är svag säger han. Undergången är nära.

Torbiörnssons vemodiga och luttrade skildring av det postkoloniala läget är fjärran från Sven Hedins och Sten Bergmans nedlåtande djungelrapporter. Men också långt från Arne Sucksdorffs bild av den lycklige vilden. Fanns han någonsin?

Pia Bergström

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!