”Ingen annan artist har format sista delen av 1900-talet lika starkt”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Andres Lokko minns mannen som suddade ut gränser mellan alla hudfärger

Det som för alltid kommer att fastna, det som för evigt - vad som än händer – ingen någonsin kan ta ifrån Michael Jackson är hur han helt på egen hand förvandlade svart soulmusik till själva normen för hur popmusik låter, framförs och ser ut. Oavsett hudfärg eller religion.

James Brown, Aretha Franklin och The Staple Singers må ha tonsatt medborgarrättsrörelsen men där de ändå förblev en högst afro-amerikansk angelägenhet som förebilder, ikoner och politiska identifikationsobjekt tror jag verkligen att Jackson med albumen Off The Wall och Thriller – två av de mest sålda skivorna under hela det gångna seklet – gjorde mer än någon annan att överbygga alla former av rasistiska fördomar. Där James Brown äntligen gav det svarta USA en röst tog Jackson över den stafettpinnen och suddade ut alla färger.

Vi kanske inte ser det just nu, men ingen annan artist, oavsett val av uttrycksform, har format den sista delen av 1900-talet lika starkt som Michael Jackson.

Nej, ingen. Inte en enda.

Och hans sånginsats, 11 år gammal, i The Jacksons Fives I want you back förblir för all framtid en av världens sju underverk. Där uppe med pyramiderna och Babylons hängande trädgårdar.

Andres Lokko

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN