Kultur

Chick-lit på jobbet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Marika Kings debutroman utspelar sig så långt från den rådande lågkonjunkturen man kan komma: huvudpersonen Lisa har precis gått ut Handels och fått ett åtråvärt jobb på ett namnkunnigt internationellt konsultföretag. Är man, som jag, lost på allt som har med näringsliv att göra är det extremt informativ läsning, ett slags konsultfirmor for dummies (men säkert irriterande grundläggande om man har någon som helst aning om hur branschen fungerar).

Och Lisa är sympatiskt nog betydligt mer substantiell än många andra chick lit-hjältinnor, som ofta har glassiga jobb men sällan verkar tillbringa särskilt mycket tid med att faktiskt utföra dem (fast brist på arbetslivsskildringar ska chick lit-genren verkligen inte hållas ensam ansvarig för, det gäller all litteratur – med undantag för deckare).

Att låta en underhållningsroman utspela sig på jobbet är ett bra grepp, och skildringen av livet efter Handels är romanens stora behållning: tid är väldigt mycket pengar, man tar taxi om man ska längre än ett kvarter, alla har varit med i Muf och viktigare än något annat är att ha ett ”stort nätverk”.

Särskilt mycket reflektion blir det dock inte, trots att Lisa är först i släkten både med att flytta från uppväxtorten Ludvika till storstan och att studera på högskola – i stället blir det en trasslig och utdragen kärlekshistoria med en gift chef och en lektion i konsten att undvika utbrändhet. Jag har gillat skildringar av kvinnor med karriärer ända sedan jag såg Melanie Griffith ta sig från arbetarklassen till Wall Street i underbara åttiotalsfilmen Working Girl.

Supernova ger mig i sina bästa stunder samma känsla.

Therese Bohman

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!