Hatkampanj mot Manning

Jon Weman om visselblåsaren som kandiderar till senaten

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Chelsea Manning.
Foto: AFP BALESTRAMEDIA
Chelsea Manning.

KULTUR

En ny vänster formerar sig på ytterkanten av Demokraterna i USA. En av de mer kända och färgstarka är – visselblåsaren Chelsea Manning, som förra året släpptes efter att ha suttit sju år i fängelse varav en stor del i isoleringscell.

Manning har skaffat sig mer än 300 000 följare på Twitter, och videon där hon tillkännager sin kandidatur till senaten är välproducerad och retoriskt polerad, om än inte särskilt konkret när det gäller vilka frågor hon tänker driva.


Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Från högerkanten kallar exempelvis Fox News henne ”spion”, medan Washington Examiner skriver ”självupptagne landsförrädaren Chelsea Manning vill kandidera bara för att han är transsexuell... han tror att han är speciell med särskilda rättigheter”. Videon nämner i själva verket inte alls Mannings könsidentitet, utan talar över klipp på polisbrutalitet mot demonstranter om ”någon som är beredd att slåss i en tid av fruktan och förtryck”.

Demokraternas partietablissemang å andra sidan, testar en annan angreppslinje. Neera Tandeen, chef för en av de största tankesmedjorna i Washington, skrev på Twitter om ”kandidaturen från Chelsea Manning, primärkälla till Kremlin-marionetten Julian Assange på Wikileaks. Kremlin spelar ut extremvänstern för att manipulera val. Kom ihåg det”. Tweeten spreds vidare av en rad inflytelserika demokrater. Vare sig Tandeen eller någon annan har hittills påstått sig ha belägg för kopplingar mellan Manning och Ryssland, men att säga att hon antyder det vore en underdrift.


Men kanske är de hysteriska angreppen just vad hon behöver för att lansera sin kampanj? Många bedömer att Donald Trump bara vann sympatier på att oupphörligt fördömas av etablissemanget. Kan en transsexuell ”landsförrädare” bli en framgångsrik, politiskt inkorrekt kandidat från det progressiva hållet?

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.