ÅSIKT

Två års fängelse för ökänd rasistkomiker

Foto: Remy de la Mauviniere / TT / NTB Scanpix
Dieudonné.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En domstol i belgiska Liège tar nu i med hårdhandskarna mot den fransk-kamerunske komikern Dieudonné som ofta sprider rasistisk, antisemitisk och revisionistisk propaganda i sina shower. I går dömdes han till två års fängelse och 9 000 euro i böter för hets mot folkgrupp under en enmansföreställning i Belgien.

”’Kristna borde enas med muslimerna och döda judar’, löd ett av Dieudonnés skämt”, skriver franska nyhetssajten LCI.

Han döms även att betala en stor summa pengar för att publikationen av den 20 sidor långa domen ska tryckas i de två belgiska tidningarna Le Soir och La Libre Belgique.

Dieudonnés många stämningar har blivit en följetong i världspressen de senaste åren. Att han nu ska buras in anses vara en stor seger för alla de som inte viker sig för högerextrem propaganda, som här sprids via humorns värld.

Dieudonné är mycket listig. Hans rasistiska budskap smygs ofta in bakvägen i en kontext som egentligen handlar om något helt annat. Personligen vet jag hur han bär sig åt efter att ha intervjuat honom.

I och med den nya domen hoppas många att Dieudonnés planer på att ställa upp i presidentvalet i Kamerun 2018 går om intet. Inte minst då många av hans allra närmaste vänner finns inom Marine Le Pens Nationella fronten.