Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Därför borde Israels universitet bojkottas

Följ ämnen
Gaza

Sverigeaktuella forskaren Maya Wind visar hur akademin bidrar till förtrycket av palestinier

Resterna av en skola i Gaza som Israel bombade den 27 juli.

Forskaren Maya Wind är i Sverige i veckan för att berätta om sin nya bok och om vad svenska studenter och universitetsanställda kan göra för att motarbeta de israeliska universitetens förtryck av palestinier. Och hennes svar ekar i de återupptagna studentprotesterna – akademisk bojkott nu.

Nu inleds läsåret 24/25 på svenska universitet. I Gaza, däremot, sker ingen terminsstart. Inget av det ockuperade områdets universitet fungerar längre, nästan alla har bombats sönder av israelisk militär. Detsamma gäller majoriteten av alla skolor, bibliotek och arkiv. Tusentals forskare och studenter har mördats av ockupationsmakten under det senaste året. Dessa angrepp på utbildningsväsendet har av många fått beteckningen skolasticid, en term som myntades av forskaren Karma Nabulsi för att beskriva Israels systematiska förstörande av utbildning i Palestina.

 

I boken ”Towers of ivory and steel – How Israeli universities deny palestinian freedom” tar sig den israeliska antropologen Maya Wind också an just det förstörandet, men från perspektivet av de israeliska universitetens roll i skolasticidet, och i det bredare förtrycket av palestinier. Inte bara är israeliska universitet medskyldiga till förtrycket, visar Wind, de är ”centrala pelare som upprätthåller israelisk bosättarkolonialism”.

Hon slår samtidigt hål på myten om israeliska akademin som en plats för fri forskning

Hon visar detta genom historiska och mer nutida exempel på hur universitetsbyggnader byggts på mark som är central för israeliska statens expansion, genom otaliga exempel på universitetens nära samarbete med den israeliska militären och vapenindustrin. Hon visar det vidare med exempel på hur olika discipliner agerar i statens tjänst, genom legitimerandet av markstölder och utraderandet av palestinsk historia (se arkeologi) eller genom utvecklandet av ramverk som legitimerar Israels brott mot internationell lag (se juridik).

 

Men Maya Wind ger inte bara belägg för de israeliska universitetens materiella förtryck av palestinier utan hon slår samtidigt hål på myten om den israeliska akademin som en plats för fri forskning. Hon beskriver i stället verksamheten som en ”epistemisk ockupation” och ger exempel på hur universiteten systematiskt motarbetar forskning som förhåller sig kritisk till sionistisk hegemoni, speciellt i förhållande till den israeliska statens tillblivande genom den etniska rensning som kallas för nakba.

När jag träffade Maya Wind första gången, hade hennes bok just kommit ut och anställda vid University of Chicago hade bjudit in henne för att berätta om den. På gräsmattan utanför hade studenter just börjat sätta upp sina tält. Nästan ett halvår har gått sedan dess, Israel har mördat tusentals fler palestinier och de svenska universiteten har fortsatt sina samarbeten med israeliska universitet trots krav på bojkott. Men med höstterminens inledning uppstår nya protestläger. Studenter på Lunds, Göteborgs och Stockholms universitet har återigen rest sina tält och sina krav på att deras universitet ska avbryta sina samarbeten med Israel. Maya Winds bok och besök ger välbehövlig näring åt deras krav.

 

Helena Hägglund är journalist och doktorand. Hon har bott och arbetat som journalist i Mellanöstern och skriver nu en avhandling om sociala rörelser och medier.

Café Bambino: Tandlösa lantisar, den äckliga eliten på Yale och JD Vance nya jobb

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.