ÅSIKT

Obama hinner ta ett sista beslut

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
1 av 3 | Foto: AP
Chelsea Manning.

avÅsa Linderborg

KULTUR

En av världshistoriens största desinformationskampanjer är påståendet att Saddam Hussein hade kärnvapen. George W Bush och hans stab visste att det inte var sant, Tony Blair likaså. Även berörda myndigheter visste att allt var en förevändning för att visa musklerna och invadera ett land man var trött på. Likväl lyckades medierna, inklusive de svenska, göra sanning av denna fejk. Att det blev så kan kanske förklaras med NARRATIVET; vi är så okritiska till Vita husets verklighetsbeskrivningar och ambitioner, att vi vidareförmedlar vad som helst.

Till den amerikanska desinformationen hörde också löpande rapporter om att kriget gick så bra, att det snart skulle vara slut. Det våld som fortfarande förekom i Irak, påstods härröra från bittra saddamister.

Den propagandafejken fick ett abrupt slut när Bradley Manning läckte sekretessbelagt material till Wikileaks. Plötsligt fick världen se hur amerikanska soldater skjuter rätt in i en obeväpnad barnfamilj.

Brottsplats Irak. Den som dömdes var Manning, till 35 års fängelse.

Chelsea Manning, som hon heter nu, har suttit isolerad och nekats hjälp mot sina depressioner. Hon har flera gånger försökt begå självmord, vilket i sig är en straffbar handling.

I tisdags beslutade Obama att kraftigt förkorta hennes straff, redan i maj kan hon bli en fri människa. Obama skulle hinna med ett beslut till innan han drar sig tillbaka: Benåda Edward Snowden.

ARTIKELN HANDLAR OM