Så skönt att Hedenmo står på vår sida

Martin Aagård om Publicistklubbens ordförande och kulturskribenterna

Av: Martin Aagård

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Anna Hedenmo, journalist på SVT och Publicistklubbens ordförande.
Foto: Peter Knutson
Anna Hedenmo, journalist på SVT och Publicistklubbens ordförande.

Nej, Anna Hedenmo, Aftonbladets chefredaktör har inget inflytande över innehållet i tidningens opinionsjournalistik.

När SVT Agenda för fem år sedan kritiserades för att ha ställt frågan ”Hur många invandrare tål Sverige?” var det på grund av att våra medarbetare upptäckt att många blivit upprörda. De gjorde vad vi brukar kalla en ”nyhetsvärdering” och kom fram till att det här var en stor snackis.

Men nu hävdar du i Expressen att det var fel att kritisera er och att vår förre publisher Jan Helin bär ansvaret för att Sveriges mest profilerade tv-program blev ifrågasatt.

Det här är så klart något du, som nyligen blivit ordförande i Publicistklubben, i grunden vet. Du är ju representant för alla professionella journalister i massmedierna. Ditt jobb är att slå vakt om vårt fria ord ”som en livsviktig del av demokratin”.

Och du har så klart inte missat den massiva kampanj som av politiska skäl bedrivs mot oss i den fria, kommersiella pressen, som går ut på att vi inte är kompetenta nog att sköta vårt jobb. Att vi tillhör en ”medieelit” som inte klarar av att rapportera om verkligheten. Att vår dagliga verksamhet inte styrs av professionella överväganden utan av fega chefredaktörer som lägger locket på.

Ja, du vet, allt det där som står på SD-anknutna sajter som Avpixlat, Nyheter Idag, Fria Tider, Nya tider, Exponerat.

När du påstår att ”kulturskribenter” krympt offentligheten och skapat en åsiktskorridor vet du ju att svenska kulturjournalister består av uselt betalda frilansare som når en bråkdel av den publik som varje vecka bänkar sig framför Agenda. Du vet att de inte kan skapa någon korridor ens om de skulle vilja.

Och de är ju också medlemmar i Publicistklubben. Så du står i grunden upp för deras rätt att uttrycka sin åsikt trots att de dagligen utsätts för allvarliga hot och helt saknar det stöd och skydd som till exempel en högavlönad, fast anställd public service-medarbetare har.

Du försöker nog bara skoja lite.

Det känns tryggt att veta att Publicistklubben fortfarande står på vår sida i en tid då den oberoende journalistiken dagligen attackeras av politiska propagandasajter som vill undergräva vårt förtroende.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.