ÅSIKT

Protester mot Macron stöds av intellektuella

Johan Tollgert om fransmännens solidariska insamling

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Christophe Ena / TT / NTB Scanpix
Emmanuel Macron

avJohan Tollgerdt

KULTUR

10 miljoner kronor. Det är summan ett trettiotal intellektuella i Frankrike fått in efter ett upprop på nätet. Målet är att hjälpa landets tiotusentals strejkande järnvägsarbetare som under våren regelbundet lagt ned arbetet ungefär två dagar i veckan.

Då tågstrejken ska fortsätta fram till sommaren, kommer det att innebära stora hål i de anställdas kassa.


Hela 26 000 fransmän har skänkt en slant till insamlingen som startats av filosofer, författare och filmregissörer.

Stridsåtgärderna riktas mot liberale presidenten Emmanuel Macron som vill avreglera järnvägen i takt med olika EU-direktiv. Även om Macron vägrar backa, hade han inte räknat med det ökade missnöjet när han valdes till president för ett år sedan.

För även andra reformförslag har gjort att ”gatans parlament” nu sprids till andra grupper med argument som ”Frankrike är inte till salu” och ”kommunala företag tillhör alla medborgare”.


När presidenten sticker näsan utanför Elyséepalatset kan han därför räkna med att även möta bland andra ockuperande studenter, arga lantbrukare eller upprörda pensionärer.

De 10 miljonerna kanske ”bara” blir ett plåster på såren i de strejkandes kassa. Men framför allt visar insamlingen den stora solidaritet många fransmän känner med landets arbetare.

ARTIKELN HANDLAR OM