Kultur

Skicka i väg honom till Haag i stället

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Shaul Mofaz.
Shaul Mofaz.

KULTUR

Nu har det hänt igen: Svenska Utrikespolitiska Institutet, UI, agerar som om det finns skillnad på krigsförbrytare och krigsförbrytare. Israel mäts återigen med andra måttstockar än andra länder. I eftermiddag arrangerar UI ett seminarium om ”Möjliga vägar till fred”. Som huvudtalare har institutet bjudit in den israeliske politikern Shaul Mofaz.

Ett angeläget ämne, om det inte vore för att huvudtalaren är krigsförbrytare!

UI har inte bjudit in någon palestinier att delta i samtalet. UI är förvisso ingen myndighet, men genom att sitta i samma hus som Försvarshögskolan, genom att få statliga pengar, genom att ge ut Länder i fickformat som varenda skolelev i Sverige kommit i kontakt med och genom att vara expertkommentatorer i utrikespolitiska frågor blir UI någonting mer än en ideell organisation. UI är en halvofficiell instans.

Och därför är denna inbjudan en stor skandal. Palmecentrets Generalsekreterare Jens Orback deltar och man undrar på vilket sätt han följer sitt eget centers riktlinjer när han diskuterar fred med en krigsförbrytare?

Skulle Utrikespolitiska Institutet bjuda in en krigsförbrytare från forna Jugoslavien som huvudtalare för ett seminarium om fred på Balkan? Vad tror ni?

Shaul Mofaz var generalstabschef för den israeliska armén 1998–2002 och försvarsminister under Israels militärinvasion av Västbanken 2002. Han ansvarade för de övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt som begicks på Västbanken och Gaza. Bland annat i Jenins flyktingläger.

Det var under Mofaz ledning som Yassir Arafats högkvarter attackerades, omringades och demolerades. Under samma tid utförde den israeliska armén otaliga utomrättsliga avrättningar av palestinier, vilket fördömdes av Sverige eftersom det bryter mot internationell rätt. Hundratals hem demolerades, fångar torterades och ambulanser nekades tillträde till skadade och döda.

Amnesty och Human Rights Watch, kom ut med rapporter efter militärinvasionen 2002 där klara bevis för krigsbrott presenterades och där Shaul Mofaz utpekades som en av de ansvariga.

Vi vill inte se Shaul Mofaz i Sverige! Vi vill se Shaul Mofaz på samma plats där vi såg Slobodan Milosevic och Radovan Karadzic. I Haag, i den internationella domstolen för brott mot folkrätten.

Dror Feiler

Ordförande JIPF (Judar för Israelisk Palestinsk Fred)

Anna Wester

Förbundssekreterare Palestinagruppen Sverige

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!