Beatles efterlängtade box svänger

Julkalender: Lars Sjöstedt firar med popnissarna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Beatles uppträder på ”Ed Sullivan show” 1964.
Beatles uppträder på ”Ed Sullivan show” 1964.

Det är snart 50 år sedan de lade av och två av dem är döda – men jag vill ändå kora fyra popnissar från Liverpool till årets tomtar. För att de gjorde 60-talet till en musikalisk julafton – och för att de fortsätter att leverera. I år damp White album ner i flashig jubileumsförpackning. En uppdaterad mix av originalalbumet plus en hel drös med överblivet studiogodis. 

Fansens armar är vidöppna. Många är väl, liksom jag, svältfödda efter att i decennier fått nöja sig med brusiga kassettkopior av bootlegplattor för att få höra det där outgivna.

Det tog ju 25 år innan triptyken Anthology lättade något på trycket på mitten av 90-talet. Sedan har nya ledtrådar till Beatles magi långsamt sipprat ut.

White album-boxen är det märkvärdigaste hittills. Här slås dörrarna upp till verkstaden där den moderna rockens gjutformar bankades fram under ändlösa nätter. Bara nissarna var vakna. Historia skrivs och skrivs om inför våra öron. Och det svänger.

Nyligen avslöjade Beatlesarkeologen Mark Lewisohn att gruppen var bokad för comeback på scen lagom till julen 1968. Den julklappen fick vi inte och ett år senare var de fyra borta. 

Men sagan fortsätter att växa. Liksom suget efter mer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.