ÅSIKT

Överväldigande på dubbel-cd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Sven-David Sandströms High Mass är ett överväldigande verk. Men litet för mycket ibland, för ostentativt, för understruket, som om tonsättaren ropar åt lyssnaren: "Hör hur överväldigande jag skriver, och så vackert sen!"

Den svenska inspelning som gjordes efter uruppförandet i november 1994 kompletteras nu med en dubbel-cd i DG:s serie 20-21, där man samlar betydande verk ur den internationella repertoaren kring millennieskiftet. Det är utmärkt att ett stort svenskt verk (plus ett extranummer, Lidholms Kontakion) får vara med där. Tysklands traditionsrikaste orkester, Gewandhausorkestern i Leipzig, spelar under Herbert Blomstedt, och fyra av de fem solisterna är nordiska. Ni som redan har Caprice-inspelningen med Leif Segerstam kan nöja er med den. Skillnaderna är inte stora, men ljudet är klarare i den, och den svenska Radiokören är bättre än Leipzigkören.

Dess tekniska utformning varierar visserligen över de områden där den dras fram, men i sin mera extrema form är den en gigantisk mur som får mönstret i Berlin att framstå som blygsamt.