Politkovskaja – offer i det politiska kriget

Av: Inga-Lina Lindqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Inga-Lina Lindqvist: Attentatsmännen tog emot domen leende. Vem som beställde mordet är fortfarande en gåta.

Anna Politkovskajas artiklar publicerades i Aftonbladet Kultur. Idag föll domen mot hennes mördare.
Foto: Lina Boström Einarsson
Anna Politkovskajas artiklar publicerades i Aftonbladet Kultur. Idag föll domen mot hennes mördare.

Sju år har gått sedan jag här i Aftonbladet recenserade Anna Politkovskajas postumt utgivna bok A russian diary.

Ryssland är inte längre samma land. Mediernas relativa frihet som fanns då är borta i dag. Medborgarrättsrörelsen som växte fram då har tvingats ner på knä i dag. Tjetjenien, landet som Politkovskajas hjärta blödde för, är i dag ett Putin-troget fäste för organiserad brottslighet.

Anna Politkovskaja, journalisten och människorättskämpen, reportern i oberoende Novaja Gazeta och skribent i Aftonbladet, blev kallblodigt avrättad i sitt hem i Moskva i oktober 2006.

Först i dag föll domen över de fem attentatsmännen. Två dömdes till livstid, de andra till tolv, fjorton respektive tjugo års fängelse. De har alla blivit friade i en tidigare rättegång, men åklagaren begärde resning och presenterade mer övertygade bevisning i den här omgången.

De fem dömda är professionella torpeder med tjetjensk bakgrund. Organiserade attentatet, det gjorde en rysk polis som valde att samarbeta med utredningen i utbyte mot strafflindring. Han dömdes i en separat rättegång.

Politkovskajas son Ilja har i sina uttalanden till medierna förklarat att beställaren av mordet fortfarande är okänd, och att de anhöriga är beredda att ”samarbeta med alla som kan bidra, även de som dömts i dag”.

Vem som beställde mordet på Politkovskaja är en i dag en obesvarad fråga, trots det mångåriga utredningsarbetet och flera rättegångar. Ville Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov få tyst på den envisa reportern som avslöjade hans korrumperade styre? Eller var det den tjetjenska maffian i Moskva som fruktade Politkovskajas avslöjanden?

En teori som sprids av ryska regeringsvänliga medier är att oligarken Boris Berezovskij beställde mordet. Det kan tyckas långsökt, eftersom Berezovskij var en av Putins hårdaste kritiker och dog i exil i London, där han levde i ständig rädsla för Putins hämnd. Men teorin går ut på att Berezovskij beställde mordet på Politkovskaja just för att kasta skulden på Putin och på sikt destabilisera Ryssland.

Vi kanske aldrig kommer att få veta sanningen.

Attentatsmännen tog emot domarna med leende ansikten och vägrade att resa sig när domen lästes upp.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.