ÅSIKT

Protesthjälte får egen gata

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Gabelsberger Straße i Berlin byter namn

Foto: Silvio Meier mördades av nazister 1992.

I fredags kunde Berlinborna för första gången spatsera på Silvio-Meier-Straße. Vid en välbesökt ceremoni i vårvärmen skruvades de nya skyltarna fast och gamla Gabelsberger Straße i stadsdelen Friedrichshain försvann.

Silvio Meier föddes i DDR. Han blev del i den ungdomliga punkiga protestkultur som med uppstudsig uppsyn utmanande den rigida realsocialistiska regimen. Efter Tysklands enande fortsatte han sin frihetligt socialistiska kamp som husockupant och antifascistisk aktivist.

Den 21 november 1992 knivhöggs han till döds efter att ha konfronterat en grupp nynazister i tunnelbanan.

Silvio Meier är sorgligt nog inte ensam. Sedan återföreningen 1990 har minst 150 människor mördats av den tyska högerradikala rörelsen. Bara omkring en tredjedel av brotten har dock bokförts som politiskt motiverade i den officiella statistiken. Också mordet på Meier betraktades inledningsvis som ett urartat ungdomsbråk.

Blindheten på höger öga var vad som fick Meiers familj och kamrater att ansluta sig till arbetet för att göra hans minne synligt i staden. Det rödgröna politiska stödet visade sig vara starkare än ett konservativt och småsint motstånd.

Gatstumpen må vara kort och oansenlig, den historia symboliken desto större och viktigare.