Kultur

Påvens attack mot konsten

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Kallade utställning med kyrkans ikoner i nya sammanhang för ”blasfemisk”

Påve Franciskus.
Påve Franciskus.

För snart 10 år sedan rasade katolska kyrkan i Argentina mot en utställning av den kände konstnären León Ferrari (född 1920). Ferrari är son till en kyrkomålare och har starka åsikter om kyrkans konst. Bland annat har han hävdat att Giottos, Michelangelos och Luca Signorellis helvetesskildringar glorifierar och upphöjer tortyr av oliktänkande.

Ferrari ville vända på perspektiven och gjorde en utställning där i stället kyrkans ikoner blev offer för olika skrämmande fasor. Bland annat visade han Jungfru Maria i en mixer och Jesus på ett störtande bombplan.

Ett lätt trubbigt men harmlöst konstprojekt, kan man tycka.

Icke.

Den nyvalde påven Franciskus (då fortfarande känd som kardinal ­Jorge Bergoglio) rasade mot utställningen och kallade den ”blasfemisk” (vilket han kan ha rätt i) och krävde att den skulle stängas (vilket han inte har ett dugg rätt i). Efter hans utfall vandaliserades utställningen och en mässa med 5 000 deltagare hölls utanför konsthallen. Efter de våldsamma protesterna tvingade en domstol utställningen att stänga. Varpå tusentals människor demonstrerade för Ferraris konst.

Det senaste decenniet har visserligen sett många exempel på hur konst upprör religiösa känslor men en sak är i alla fall ganska säker – den nyvalde ledaren för världens 1,2 miljarder katoliker har knappast yttrandefriheten högst på sin dagordning.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!