Kultur

…liksom klasshat och klassförakt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Den stora berättelsen om det som kom att bli det svenska folkhemmet rymmer begrepp som både klasshat och klassförakt. Det är ord med innehåll. Det är också ett innehåll som numera allt mer kommer i omvänd tappning. Det är inte arbetarklassen som drivs fram genom vanmakt uttryckt i begreppet ”klasshat”.

Det är istället medelklassen som hatar neråt. Och likaså med föraktet, som kan ta sig det mest skiftande uttryck. Expressens PM Nilsson skriver en romantiserande och – faktiskt – häpnadsväckande text (Expressen 19 maj) där bilden av den rörliga arbetande kroppen blir närapå till ett fascistiskt uttryck, fjärran i alla fall från liberala tongångar om rätten till en egen relation till kroppen. Vad är det Nilsson menar med detta: ”Alla som har kroppsarbetat med andra vet precis vad det är. Kroppar som rör sig bredvid varandra delar öde på ett sätt som inte går att undvika och det är en alldeles speciell stämning i luften, kraftfull och stolt.”

Ett öde det inte går att undvika? Kraftfull och stolt? Vad är det för slags arbete Nilsson tänker på? Torped? För näppeligen är det sjukvårdspersonal som bränns ut och bort, som blir förnedrade bortom kropp och sinne. Det lämnar mig ingen ro. Ett öde som inte går att undvika? Vad? Hur? Klasshat och klassförakt på en och samma gång, koncentrerat till ett par meningar. Det är effektivt, nästan som vore han själv deltagare i arbetslinjen.

Kristian Lundberg

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!