ÅSIKT

För mycket för Örebro?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

JAN MYRDAL om yttrandefrihet (s)

■ ■ Björn Sundin heter en trettiosjuårig socialdemokrat i Örebro (så partitrogen att partiets symbol är logotyp på hans hemsida) som anses ha en politisk bana upp mot höjderna utstakad för sig.

Före det val i fjol efter vilket miljöpartiet övergav samarbetet med socialdemokraterna och därmed tvingade ut partiet i opposition, var han ordförande i kultur- och medborgarnämnden. Nu är han kanslichef för socialdemokraternas oppositionskansli i Örebro. Om nästa val går som opinionsmätningarna antyder blir han sannolikt kulturchef i Örebro.

Men om hans parti inte ändrar hans inställningar blir det nödvändigt att se till att socialdemokratin inte återkommer till makten i Örebro. Då blir moderater och kristdemokrater ett bättre skydd för såväl kulturarbetet som den demokratiska traditionen.

■ ■Jag skall förklara:

Fotograficentrum i Örebro beslöt att utnyttja Gun Kessles och mitt femtioåriga samarbete med bild och text till en utställning om den dokumentära möjligheten som placerades på Örebro stadsbibliotek. Tolv bilder uppdragna på duk 1 x 1,5 meter med tillhörande citat ur tidningar/böcker.

Då ingrep Björn Sundin som inte sett utställningen. Han gjorde det i lokalradio och lokal tv och lokalpress och på sin blogg. Han hävdade att ”konstnärer och författare med extrema åsikter” som Gun Kessle och Jan Myrdal inte borde tillåtas förekomma i ”skattefinansierade lokaler”.

Därmed passerade denne socialdemokratiske funktionär en principiell gräns. Att han i andra sammanhang skrivit om mig som galning tillhör normal svensk debattkultur. Men han förmår inte inse skillnaden mellan det och att kräva vad tyskarna kallar Berufsverbot, yrkesförbud.

■ ■Frågan är dels facklig; om Björn Sundin som socialdemokratisk funktionär skulle lyckas genomdriva att Gun Kessle och Jan Myrdal inte i yrket skulle få utnyttja ”skattefinansierade lokaler” skulle det allvarligt störa våra inkomstmöjligheter.

Men framför allt är den politisk. Om detta är accepterad socialdemokratisk politik då blir det som sagt ett demokratiskt överlevnadskrav att partiet inte får möjlighet att genomföra den ens lokalt i Örebro.

Att Björn Sundin också laborerar med uttryck som att jag vore ”förnekare” är inte bara okunnigt utan tyder på att han ideologiskt kan ha övergivit det som varit allmän svensk uppfattning (redovisad av Bodström bland andra) och i stället närmat sig den tyska ståndpunkten att ”förnekelse” måste bli ett brott i hela EU. Det är dock en debatt för sig.

Jan Myrdal