Kultur

"Jag har nog en rätt morbid sida"

Av: 

Zendry Svärdkrona

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Camilla Läckberg chattade från Bokmässan

Moderator säger: Välkomna! Nu börjar chatten med Camilla Läckberg!

ullis säger: Hej Camilla! Hur kommer du på intrigerna i dina böcker? Dom är jättebra tycker jag!

Camilla Läckberg säger: Det börjar ofta som ett litet, litet korn till en idé som jag sedan bygger på allt mer. För t ex Stenhuggaren så kom idén ifrån att jag läste "Anna, Hanna och Johanna" av Marianne Fredriksson och tyckte att grunden där var en så bra idé till en deckare.

Olsson säger: Hej! Jag har läst alla dina böcker och undrar när nästa kommer?

Camilla Läckberg säger: Jag håller på och skriver på den femte, "Tyskungen" nu. Troligtvis kommer den ut i maj 2007. Kommer bli en hel del trådar tillbaka till händelser kring andra världskriget i Bohuslän. Samt mord i nutid också självklart.

Sandra säger: Hur kom du på att du skulle bli författare?

Camilla Läckberg säger: Jag har drömt i hela mitt liv om att bli författare. Men det kändes alltid som en "rockstjärnedröm" - något man inte kunde bli på riktigt... Men så gick jag en skrivarkurs 99 och det fick igång mig.

Lena säger: Hej! Varför just deckare? Har du funderat på att skriva andra sorters böcker?

Camilla Läckberg säger: Jag har alltid älskat deckare, och har nog också en rätt morbid sida... Har alltid läst mycket deckare, läst mycket om verkliga mordfall, rättsteknik etc... Det mörka i mänskligheten intresserar mig helt enkelt. Men man vet ju aldrig vad som kan ske i framtiden....

tosse säger: Hej Camilla! Var du intresserad av hur poliser jobbar redan innan du började skriva dina böcker?

Camilla Läckberg säger: Lite kan jag hänvisa till förra svaret. Så svaret är mao ja! Följer gärna mordutredningar både i tidningar, böcker och TV. Dessutom var min far polis under ett antal år av sitt liv. Kanske därifrån intresset kommer?

Lisa säger: Hej! Vad har du för favoritförfattare?

Camilla Läckberg säger: Oj, massor av olika. Ett litet urval är: Donna Tartt, Denise Rudberg, Kajsa Ingemarsson, Peter Robinson, Reginald Hill och Håkan Nesser.

Kristin* säger: Jag gillar verkligen dina böcker! Har läst alla. Kommer Erikas och Patriks äktenskap att hålla? =)

Camilla Läckberg säger: Jag vet bara en bok i taget vad som kommer att hända med Erica o Patrik. Men min känsla för dom är att dom har en stark grundkärlek till varandra, så jag hoppas att det håller.

säger: Du är ju fantastisk, som jag skrivit på din blogg. Kommer du skriva om Fjällbacka i fortsättningen också? Har du andra ideér på lut? Ser fram mot "femman" i vilket fall:-)

Susanne (fantastiska fyran)

Camilla Läckberg säger: Jag kommer nog skriva om Fjällbacka och E & P ett bra tag till. Känner att jag har ett gäng böcker kvar i mig om dem och min hemort. Men vet vad som händer sen? Vem kan veta vad man vill göra om fem år t ex?

Kristina, Borås säger: Hej Camilla! Jag har läst alla dina böcker och tyckt att alla utom den senaste, Olycksfågeln, varit bra och väl underbyggda informationsmässigt. Storyn om Patrik och Erica håller samma höga klass, men jag och många med mig tycker att själva huvudstoryn var både totalt osannolik och rörig. Tycker du att det börjar bli jobbigt att hålla kvaliteten och att bakgrundsforska? M v h och tack för tre bra böcker. :-)

Camilla Läckberg säger: Nja, smaken är ju som baken och jag har också hört motsatsen om Olycksfågeln - att en del läsare tyckt den varit den bästa. Men det är oerhört svårt för mig att bedöma böckerna och jämföra dem - det är som att försöka jämföra sina barn!

Olsson säger: Hur mycket av intrigerna med småbarn, svärföräldrar osv är hämtat från ditt eget liv?

Camilla Läckberg säger: Mycket är hämtat från mitt eget liv - eller från saker jag hört från andra i min närhet... Men framförallt småbarnsdelarna är oerhört mycket hämtade från min egen tillvaro. Har t ex själv haft den förlossningsdepression som Erica fick i tredje boken.

orren säger: Är det stor variation bland författarna på bokmässan? Har hört att bla. en kulturskola är med och ställer ut några böcker... Känns det som en bra atmosfär att mötas på författare emellan?

Camilla Läckberg säger: Bokmässan är ett helt fantastiskt ställe att möta både läsare och andra författare! Tro mig... alla författare nästan utan undantag längtar hett och varmt till mässan i Göteborg!

Anna säger: Läste stenhuggaren för nån vecka sen, och kom på mig själv med att tänka "Nej ska Ernst in i utredningen nu också, jaha, då löser de ju aldrig det där med den klumpiga karln", sen kom jag på att det var en bok och att du som författare förhoppningsvis inte var så grym att du lät Ernst sabba allting...: ) tack för en bra bok, förgyllde två kvällar i mitt liv!

Camilla Läckberg säger: Ja, Ernst ja... Han är ett riktigt sorgebarn.... MKen det roliga med poliskaraktärerna är ju att inte låta alla vara så präktiga och duktiga - utan ha lite blandning.

nisse säger: Skriver du dina böcker från början till slut, eller på något annat sätt?

Camilla Läckberg säger: Jag skriver i helt kronologisk ordning, från första sidan till sista. Skulle aldrig kunna hoppa i handlingen - för jag vet inte vad som kommer att hända femtio sidor fram i boken!

Kristin* säger: Är Erika till någon del en beskrivning av dig själv?

Camilla Läckberg säger: Från början ville jag göra henne så olik mig som möjligt, - men för varje bok har hon nog närmat sig mig allt mer. Vi är fortfarande inte identiska, men hon har ju fått låna mycket av mina upplevelser, och färgas ju därför självklart av det. Och Patrik är min man!

Mackan säger: Hej! Har du något tips till mig med författarambitioner? Hur hittar man tid att skriva etc? Hur svårt var det att bli utgiven?

Camilla Läckberg säger: Det där med tiden handlar om prioritering... Man får skita i att dammet samlas i hörnen, och sätta sig och skriva istället för att tex städa om man får en stund över... Och jag hade tur och blev snabbt utgiven. Men det kan vara svårt - man får inte ge upp!

hannele säger: Varför tror du så många kvinnor skriver deckare?

Camilla Läckberg säger: Jag tror det har funnits ett uppdämt behov. Så länge var det bara män som skrev, men när främst Liza slog igenom tror jag många kvinnor tänkta "JAG kanske också skulle kunna!" Så mycket är nog tack vara Liza!!

Olsson säger: Hur lång tid c.a brukar det ta från det att du skriver de första orden i en ny bok tills det att du sätter sista punkten?

Camilla Läckberg säger: Om man räknar bort tiden för research innan, så skriver jag effektivt i cirka fyra månader.

Dakota säger: vad kan man göra för att bli av med sin skrivkramp?

Camilla Läckberg säger: Sätta sig ändå varje dag. Tvinga ned rumpan på stolen. Blir det bara en rad så blir det bara en rad. Men den raden kanske gör att det lossnar och nästa dag blir det fem sidor!

Fjällis forever säger: Vilken är din favoritö i Fjällbacka skärgård? Själv älskar jag Vedholmen..

Camilla Läckberg säger: Jag gillar ju Valö. Mest för alla barndomsminnen från Barnkolonin. Vi brukade också åka till Gåsö tror jag den hette, utanför Hamburgsund?

Kristin* säger: Jag gillar omslagen på dina böcker. De ger rätt känsla för handlingen. Gillar du dem också? Hur mycket får man vara med och bestämma om omslag?

Camilla Läckberg säger: Mitt förlag har varit fantastiskt och låtit mig vara med mycket och tycka om omslagen. Har faktiskt försett dem med korten till samtliga omslag!

Jossan säger: Hej! Kommer du någon gång att skriva nåt annat än deckare?

Camilla Läckberg säger: Har svarat lite på det ovan - just nu har jag nog bara deckare i huvudet, men vem vet... Allt kan hända! Skulle t ex vilja prova att skriva TV/filmmanus någon gång.

Palle säger: Var får du alla ider från?

Camilla Läckberg säger: Från ryska lokalrevyer.... Skojar bara... ;-) Nja, från alla möjliga håll! Predikanten har faktiskt sitt ursprung i en artikel om ett rättstekniskt DNA-problem.

säger: Skriver du på något nu?

Camilla Läckberg säger: Jag har börjat skriva på den femte boken, "Tyskungen" som kommer maj 2007.

andreas säger: Hej Camilla viken är din favorit bok ?

Camilla Läckberg säger: Man är alltid väldigt förtjust i den sista... Men när jag skrev Predikanten kände jag att jag utvecklats mycket sedan den första, Isprinsessan, så den känns speciell av den anledningen.

Kerstin säger: Hu börjar du skriva en bok. Sätter du dig ner och försöker komma på ngt eller kommer du på ngt och sedan börjar du skriva?

Camilla Läckberg säger: Jag får en grundidé som sedan får rulla i huvudet ett par månader. så börjar jag göra research allt fler trådar kommer till. När jag har en grund börjar jag skriva och då ger sig resten längs vägen.

Palle säger: Kan det hända att du "snor" ider från andra böcker? ;)

Camilla Läckberg säger: ha ha ha - nej, det tror jag inte. Däremot är det klart att man insprireras av andra deckarförfattare. Kan också bli djupt avundsjuk om jag tycker någon kommit på en riktigt bra "twist"....

Matte säger: du har inte fått förfrågan till nått TV/Filmmanus?

Camilla Läckberg säger: Nej, inte hittills. Men det kanske kommer? Har lite idéer som jag skulle vilja prova att fila på själv också...

Sofia säger: Hur många är det som blivit mördade i Fjällbacka hittills? I dina böcker menar jag då förstås...hihi!

Camilla Läckberg säger: Tror det är rutn åtta... Så med 1000 invånare och med i snitt 2 mord i varje bok, kan jag skriva 500 böcker innan dom tar slut ha ha ha :-)

säger: Vad skulle du göra om du inte var författare?

Camilla Läckberg säger: Jag har ju provat civilekonom och det var ingen höjdare... Så jag vet faktiskt inte... Hoppas att jag aldrig kommer behöva ta reda på det.... Funderade dock faktiskt på polis i min ungdom!

nisse säger: Har du funderat på att skriva nån annan sorts böcker? Barnböcker tex?

Camilla Läckberg säger: Barnböcker tror jag är det svåraste man kan skriva... så det vågar jag mig nog inte på. Vi får se vad som händer i framtiden!

Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Camilla Läckberg. Tack Camilla och alla som chattat!

säger: Vad gör du helst när du inte skriver???

Camilla Läckberg säger: Hinner ju inte med så mycket mer än att vara med barnen då. Men skulle jag få en stund över så läser jag gärna, eller går på bio, eller tar en bit mat med några kompisar! Gillar också att laga mat!

Camilla Läckberg säger: Hej på er och tack för alla frågor ni skickade! Ni var ju jättesnälla! ;-) /Camilla

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!