ÅSIKT

Swedenborg i dödsriket

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Här möter vi Sweden-
borg bland sina andar"

Mångsidige Swedenborg.

Emanuel Swedenborg (1688–1772) är en av Sveriges få världsberömda författare, i dag mest bekant för sina undersökningar av andevärlden. Men han var också vetenskapsman, uppfinnare (av rätt egenartade saker), bibelexeget och teosof.

Han grundade den första svenska vetenskapliga tidskriften, Daedalus Hyperboreus, och har än i dag ett visst rykte för den vackra och rättvisa föreställningen att de som begår orätt på jorden drabbas av exakt samma slags orätt i dödsriket.

Jonas Forssells opera Hemligheter har fått libretto av Magnus Florin, en text som i samband med premiären på Malmöoperan också finns tryckt (Ellerströms). Här möter vi Swedenborg bland sina andar, på andra sidan jordelivet. Karl XII (som mest äter is), Maria (den polska prinsessan, sedermera Frankrikes drottning Marie Leszczynska), Polhems dotter Emerentia eller Fredrik Gyllenborg (som misskötte både Sveriges och Swedenborgs ekonomi). Alla har de fått ord lagda i sina munnar som erinrar om kända omständigheter hos personerna, kryddade med både verbal och mental fantasi och ett slags poetiserande allusioner till dåtidens händelser.

Operan Hemligheter framförs i Malmö till och med den 25 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM

Opera