ÅSIKT

Rykten räcker inte i rätten

Petter Larsson om turerna kring de indragna bidragen till Sveriges Unga Muslimer

avPetter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det är inte särskilt svårt att framkalla en demonisk bild av paraplyorganisationen Sverige Unga Muslimer, SUM, som under åren givit utrymme för personer som gjort antisemitiska, homofoba och misogyna uttalanden eller spridit IS-progaganda.

Det har föranlett flera försök från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, att dra in dess bidrag, eftersom man menar att SUM inte respekterar det vaga begreppet ”demokratins idéer”.

Men när saken prövas i rätten, räcker det inte med demonbilder. Man måste ha bevis också. Det visar sig när Förvaltningsrätten i Stockholm i en dom i fredags gav MUCF bakläxa. De unga muslimerna kan inte berövas sina bidrag.


En del klagomål avfärdar domstolen med att det är obevisade påståenden, till exempel att SUM skulle vara kopplat till Muslimska Brödraskapet. I något fall har MUCF nog tagit fel på namn.

Man måste också ta hänsyn till hur föreningen agerat för att hålla rent i de egna leden och här både fäller och friar domen. SUM har gång på gång haft misstänkt uselt omdöme när det gäller föreläsare och dålig kontroll på medlemmarna. Men ledningen har sedan gjort vad man kan begära: medlemmar som uttryckt sig antidemokratiskt har uteslutits, medlemsföreningar frusits, inbjudna föreläsare har avbokats och en tidning lagts ner.

Jag läser domen som en seger för rättssäkerheten. Men sista ordet är nog inte sagt. Domen kan överklagas, eftersom det här med ”demokratins idéer” är oprövad mark. Men då måste MUCF lägga fram nya bevis. Rykten räcker inte.