Liten katekes för de ännu vanmäktiga

Av: Göran Greider

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Del 2: Partierna

1 av 2

Göran Greider om den borgerliga lögnapparaten - 115 år efter Strindbergs ”Liten katekes för underklassen”.

Kan partierna föra majoritetens talan?

Svar: Nej. Nästan alla av dem för överklassens talan. Kom ihåg att många av partierna egentligen är ett slags företag. Råvaran de exploaterar är väljarna och till den översta tredjedelen säljer dessa företag makt och inflytande – i förädlad form. D v s: ren makt processad genom den mycket begränsade demokrati vi har. Därför vill nästan inga partier längre ha några medlemmar: de stör bara verksamheten.

Men ska majoriteten då sluta att gå och rösta i valen?

Svar: Ja. Men bara en eller ett par gånger: så att vanvettet och hyckleriet uppenbaras och demokrati blir på allvar. Sedan ska vi gå och rösta! På vilka institutioner vi vill ha kvar och vilka banker och storföretag vi vill ha bort.

Alltså revolution?

Svar: Ja. Det vill säga verklig demokrati.

Men de som då motsätter sig de demokratiskt fattade besluten? Vad göra med dem?

Svar: De får fortsätta att uttrycka sin åsikt, men måste följa de demokratiska besluten. Annars åtalas de, fälls och får bära elektronisk fotboja. Så som majoriteten i dag åtalas när den angriper den privata egendomsrätten och bryter lagarna.

Vad är definitionen på en politiker ­anno 2012?

Svar: En folkvald som inte bedriver politik. Politiken har överlämnats till världens riksbanker och bankstyrelser och till kapitalägarna. De ledande politikerna avskaffar politiken varje dag. Det är just därför de anses som ledande. Beviset: att massarbetslöshet, växande ojämlikhet och galopperande klimatkris råder. Sålunda finner vi att en finansminister är den som inte sysslar med finanspolitik, en socialminister den som inte bedriver socialpolitik, en statsminister den som helst vill sälja ut staten till reapris. En utrikesminister bör veta mer om olja än om mänskliga rättigheter.

Ska djur och växter också få rösta?

Svar: Det kan de inte. Men i varje vald församling ska var tredje stol stå tom för att berätta om de frånvarande.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.