Kultur

Utpekade agenter – med rätt att frias

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Forskare ska prövas av forskare - inte av Säpo

För några dagar sen avslöjade TV4 att utrikeskorren Kjell-Albin Abrahamsson är en av de 53 som utpekas som ­Stasi-agent i Birgitta Almgrens bok Inte bara spioner. Svårare än så var det inte att knäcka kodnamnet ”Arnold”.

Andra namn har lika enkelt avslöjats, trots att Almgren inför Säpo förbundit sig att inte röja någons identitet. På skärtorsdagen trädde en av bokens anklagade fram i Svenska Dagbladet, en man som Säpo friskrivit i dokument som Birgitta Almgren valt att inte redovisa.

Själv luskar jag enkelt ut en filosof som kontaktat DDR:s ambassad för att undersöka möjligheterna att studera Hegel i Östtyskland. Detta kostade honom en plats i Säpos rullor – och i Almgrens bok.

Birgitta Almgren är professor, men inte i historia. Det märks, då hon inte tagit sig an arkivmaterialet med ens ett minimum av källkritisk metod. Utan reservationer slickar hon i sig Säpos anteckningar, trots att Säkerhetstjänstkommissionen (SOU 2002:87) visat vilken otillförlitlig källa Säpo är. Den visar hur Säpo under decennier övervakat och trakasserat hundratusentals vänsterradikaler, antiimperialister, fredsaktivister eller fackligt aktiva – utan att en enda av dem kunde juridiskt beläggas med olagligheter.

Säpo är en ideologiskt förblindad verksamhet, styrd av alarmister och blind på sitt vänstra öga. Det är vetenskapligt bevisat.

Trots detta vidarebefordrar Almgren okritiskt Säpos uppgifter, samtidigt som hon döljer arkivmaterial till de misstänktas fördel. Dessutom fabricerar hon källuppgifter som inte finns. För att ge sin ”forskning” en vetenskaplig aura har hon ritat diverse cirkeldiagram över de 53 ”spionernas” yrken och operationsmål – trots att de allra flesta av ”spionerna” är friskrivna av Säpo själva.

Inte bara spioner är inte vetenskap, det är ideologiskt förestavade pajaskonster. De utpekade borde givetvis få sin sak prövad.

Man kan tycka att slutsatsen av Birgitta Almgrens övergrepp borde vara att Säpos arkiv ska förbli stängda. Men en lika rimlig slutsats är att de ska öppnas, eftersom det är enda sättet att genomlysa statens hemliga vrår. Säpo är ensamt maktcentra med kontroll över ett material, som de kan göra vad som helst med.

Forskare ska inte prövas av domstolar/Säpo, utan av forskarsamhället, det vill säga, de ska underställas vetenskapssamhällets öppna granskning. Som det är nu, har Almgren ensam haft access till ett material som ingen annan vetenskapsman får ta del av. Det gör att

hennes resultat inte kan underkastas ”intersubjektiv prövbarhet”, det vill säga att en annan forskare kan göra om samma undersökning för att se om slutsatserna håller.

Dålig forskning som man inte kan pröva, och som med sin förmenta vetenskaplighet kan användas hur som helst av opinionsbildare och makthavare – det är det värsta av allt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!