Storsegern som skapar hysteri i båda läger

Kan Trump hantera en tjej från Bronx?

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ocasio-Cortez.
Foto: AP
Ocasio-Cortez.

KULTUR

Innan hon chockvann Demokraternas primärval i New York i juni hade Alexandria Ocasio-Cortez, den socialdemokratiska bartendern och kvartersorganisatören från Bronx, inte ens någon Wikipediasida. Nu har hon plötsligt hamnat i centrum för den amerikanska debatten – och något som liknar masshysteri.

Republikanska webbtidningen The Hill liknar hennes seger vid ”uppgörelsen mellan mensjeviker och bolsjeviker” under ryska revolutionen. Konspirationsteoretikern Alex Jones förklarade på Twitter att ”självdeklarerande kommunist vinner New Yorks primärval, sätter Amerika på vägen till total storföretagskontroll” – en halsbrytande självmotsägelse, men också typiskt för försöken att utmåla vänstern som eliten, också när det borde vara omöjligt.

Fox News kallade henne ”framtiden för det demokratiska partiet” och slog upp en lista på punkter som antogs vara avskräckande – haken var bara att de flesta av dem, som ”sjukförsäkring för alla” och ”gratis universitetsutbildning”, i själva verket är populära förslag.

Också i sitt eget parti väcker hon oro – häromdagen uppmuntrade Joe Lieberman, tidigare vicepresidentkandidat, hennes besegrade motståndare att ignorera resultatet och ställa upp ändå.

Ocasio-Cortez kan komma att besanna tesen att den svåraste motståndaren för en högerpopulist är en vänsterpopulist, eller som hon själv uttryckt det, ”Trump kan inte hantera en tjej från Bronx”.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.