Vallåtarna måste upphöra

SSU:s ”Starkare Tillsammans” är inte musik och inte politik

avJack Hildén

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag önskar att de etablerade partierna inte gjorde det så lätt att håna deras vallåtar, men det verkar tyvärr vara obligatoriskt. Eller för att citera SSU:s nya Starkare Tillsammans: Aahaahahhahh.

Det är arenarock för en fotbollspublik, medan en karaoke-pil i form av en ros visar vägen ifall man glömmer rader som "Sossarna ska göra allting bra".

Otyget med vallåtar borde bara försvinna. Oavsett om Starkare Tillsammans är gjord med "glimten i ögat"; ett skämtsamt sätt att väcka reaktioner eller på allvar så är resultatet lika pinsamt. Det är inte musik, och inte politik.

Och det bekräftar att politisk musik är oförenlig med partipolitik. Under senare år visar exempelvis Mattias Alkbergs Nöff Nöff, eller Kartellens inklippta Palmetal i Underklassmusik att det går att göra slagkraftiga låtar just för att man får vara hur explicit man vill.

Det är också här som vänstern alltid har excellerat. Det är härifrån den konstnärliga kraften kommer. Inför valet 2010 släppte queerfeministiska Verklighetens Folk låten Gråt allians av vårt hat, en tolkning av Bonnie Tylers Total eclipse of the heart. Kolla videon på Youtube. De sjunger: "Vänd tillbaks / Innan skitförsäkringskassan gasar alla sjuka och skickar resten på en kurs i Gulag".

Så kan en text också se ut.

Publicerad: