Kultur

Kulturen kan bli valfråga

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

– Kulturen kan bli en valfråga, det lovade socialminister Göran Hägglund (KD) i dag när han drabbade samman med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg på Bokmässan i Göteborg.

Debatten i Aftonbladets monter handlade om den hårda kritik Hägglund riktat mot den svenska "kulturvänstern". En elit som han menar förtrycker "verklighetens folk" som inte är intresserat av genusfrågor och politik.

– Jag har hoppats att det ska bli debatt om det här. Och jag har blivit bönhörd över förväntan, sade han.

Mötet inleddes med att båda recenserade konstnärsparet Peter Johanssons/Barbro Westlings fem meter höga fiskargubbe som pryder montern.

Hägglund tyckte den såg ut som Ernest Hemingway.

Linderborg tyckte den såg ut som Karl Marx.

Men att makten över kulturen är en viktig politisk fråga, var bägge överens om. Så viktig att Göran Hägglund kan tänka sig att bli den första svenske politiker som gör kultur till en valfråga.

Linderborg riktade kritik främst mot att regeringens kulturpolitik rimmade illa med Hägglunds försvar för "vanligt folk". Hur går det ihop med att lägga ner arbetsplatsbibliotek, talboksbibliotek för lastbilschaufförer och att ta bort gratis inträde till museer, undrade hon.

Tonläget var stundtals hårt. Linderborg påminde Hägglund om att han citerat hennes självbiografiska roman Mig äger ingen i sitt tal på Kristdemokraternas kongress i somras.

– Det var ett karaktärsmord på min pappa, sade Linderborg som menade att Hägglund inte bottnade i sina åsikter om kultursverige.

Socialministern upprepade att det finns en svensk kulturelit som saknar kontakt med vanliga människor.

– Det behövs ett avantgarde som går före, sade Hägglund.

– Men det är bra om folket som kommer bakom kan se ryggtavlan på dem.

Göran Hägglund avslöjade även vilken kultur han själv gillar. Graham Greene är en favoritförfattare och i sovrummet hänger en tavla som målats av hans svägerska.

Martin Aagård

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!